Τρέχουν να προλάβουν τις αποκαλύψεις της διεθνούς έρευνας για τη διαφθορά
Τα ρουσφέτια Αναστασιάδη στον Παπαδόπουλο για τα διαβατήρια
Τις προάλλες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η πληροφορία ότι η αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη δύο δικηγορικών γραφείων συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα. Μια από τις υποθέσεις αφορά το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες», το οποίο είναι συνεργάτης (certified partner) του διεθνούς οίκου Arton Capital που ειδικεύεται στην έκδοση διαβατηρίων τρίτων χωρών σε πλούσιους πελάτες.
Η Arton Capital δημιούργησε ένα σχέδιο εξασφάλισης διαβατηρίων χωρίς ουσιαστική επένδυση. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια του πρώτου σχεδίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση το 2013 προβλέπονταν επενδύσεις 5 εκ. ή κατάθεση του ίδιου ποσού σε κυπριακή τράπεζα για τρία χρόνια. Το κίνητρο ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.
Όπως κατέθεσε στην Επιτροπή Νικολάτου ο τότε υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κ. Πετρίδης οι πάροχοι υπηρεσιών έκαναν «μεγάλη κατάχρηση [αυτού του κριτηρίου] σε σημείο που ενδεχομένως τούτο να αφορά και απάτη». Δηλαδή, έκαναν κατάθεση 5 εκ. και η τράπεζα τους έδινε πίσω το ποσό ως δάνειο, έχοντας ως εγγύηση την κατάθεση, και τα επένδυαν στο εξωτερικό.
Μια από τις εταιρείες που έκαναν κατάχρηση ήταν η συνδεδεμένη με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες» Arton Capital. Στις 6.5.2014 η Arton Capital υπέβαλε αίτηση για την πολιτογράφηση του Mohamad Sayah Bernieh από τη Συρία και της συζύγου του. Η αίτηση εγκρίθηκε στον αστραπιαίο χρόνο των δύο μηνών (9.7.2014). Μόλις την επόμενη μέρα υποβλήθηκε αίτηση πολιτογράφησης των ενήλικων τέκνων του Bernieh. Οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν σε ενάμισι μήνα (3.9.2014), χωρίς καν να υποβάλουν χαρτιά. Τα πιστοποιητικά πολιτογράφησης των τέκνων δεν βρέθηκαν στο φάκελο.
Με λίγα λόγια, πολιτογραφήθημαν τέσσερα άτομα, χωρίς καμιά ουσιαστική επένδυση. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Νικολάτου για το ιστορικό πολιτογράφησης του Bernieh, δεν έγινε καμιά έρευνα για την προέλευση των 5 εκατομμυρίων που είχαν κατατεθεί σε κυπριακή τράπεζα. Μάλιστα, το 2018 η ΜΟΚΑΣ έλαβε αίτημα παροχής πληροφοριών για τον Mohamad Sayah Bernieh από αντίστοιχη μονάδα του εξωτερικού, που σημαίνει ότι εξεταζόταν εναντίον του υπόθεση ξεπλύματος. Η ταχύτητα και ο τρόπος πολιτογράφησης του Mohamad Bernieh παραπέμπει σε οδηγίες του τότε προέδρου Αναστασιάδη. Όντας υπό την προστασία του συστήματος, αποκλείεται η ΜΟΚΑΣ να άγγιξε το ζήτημα της πολιτογράφησής του.
Στις 25 Ιουνίου 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διευκρινίσει ότι οι επενδυτές που χρησιμοποιούσαν τις καταθέσεις τους ως εγγύηση για τη σύναψη δανείου ήταν υπόχρεοι να επενδύουν το δάνειο στην Κύπρο. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα τρεις ολόκληρους μήνες αργότερα, στις 15.9.2014. Η καθυστέρηση δημοσίευσης είχε προφανώς τη σκοπιμότητά της για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Σύριου Mohamad Bernieh και της οικογένειας του που διεκπεραιώθηκαν στο μεσοδιάστημα με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Μόλις δημοσιεύτηκε η διευκρινιστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αντέδρασαν τόσο η Arton Capital όσο και ο συνεργάτης τους στην Κύπρο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες» επειδή χαλούσε το επιχειρηματικό τους μοντέλο πώλησης διαβατηρίων χωρίς ουσιαστική επένδυση. Με επιστολές τους στον Αναστασιάδη και στα αρμόδια υπουργεία ζητούσαν εξάμηνη παράταση διότι εκκρεμούσαν 145 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με βάση το σχέδιο τους.
Στις 12 Νοεμβρίου 2014 η Arton Capital έγραψε προσωπικά στον Αναστασιάδη και του ζήτησε να επιληφθεί του θέματος «διότι μόνο η δική σας παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει νέα διεθνή δυσφήμιση της Κύπρου και απώλεια εσόδων για την Κύπρο πέραν των €300 εκ.». Το Προεδρικό, δηλαδή ο Αναστασιάδης, διαβίβασε την επιστολή της Arton Capital προς το Υπουργείο Εσωτερικών με οδηγίες «να εξεταστεί το αίτημα καθόσον η επιχειρηματολογία του αποστολέα φαίνεται να είναι λογική». Η επιστολή της Arton Capital έφτασε επίσημα στο Προεδρικό στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το αντίγραφο που στάληθε στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρχε χειρόγραφη σημείωση που ανέφερε «6.11.2014. Διαβιβάστηκε στον Υπ. Ες.». Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ανεπίσημη επικοινωνία.
Στο πόρισμα της έκθεσης Νικολάτου αναφέρεται ότι «από τα πιο πάνω γεγονότα, φαίνεται ότι και το Προεδρικό Μέγαρο υπήρξε δέκτης παρεμβάσεων από παρόχους υπηρεσιών και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των διαφόρων πολιτικών που αφορούσαν τα επενδυτικά σχέδια, δίνοντας οδηγίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών».
Η υπόθεση ερευνήθηκε από το κλιμάκιο της αστυνομίας που ασχολήθηκε με το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος προέκυψαν ποινικά αδικήματα. Ο σχετικός φάκελος είχε διαβιβαστεί στην Νομική Υπηρεσία από τις αρχές Ιουλίου. «Στην έκθεση που υπογράφεται από στέλεχος της Αστυνομίας, γίνεται εισήγηση για ποινικές διώξεις σε βάρος διευθυντή γνωστού δικηγορικού γραφείου, δικηγόρων και εργαζομένων στην εν λόγω νομική εταιρεία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Από τις αρχές Ιουλία πέρασαν πέραν των τεσσάρων μηνών χωρίς η υπόθεση να καταχωρηθεί στο δικαστήριο. Με αφορμή την έρευνα των ξένων δημοσιογραφικών οργανισμών, μέρος της οποίας είναι και η μη αποτελεσματική διερεύνηση και παραπομπή στη δικαιοσύνη υποθέσεων σχετικών με την εμπορία διαβατηρίων, οι Αρχές έτρεξαν να προλάβουν, γνωστοποιώντας δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Μέχρι να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να δικαστούν οι υποθέσεις αυτές ο κόσμος θα ξεχάσει και, ως συνήθως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πέσουν...
Μακάριος Δρουσιώτης
13/11/2023