• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου για το Δημοψήφισμα

«Γιατί πρέπει να πει "ναι" το ΑΚΕΛ»

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου είναι βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Ταυτόχρονα είναι ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Αστρα», που ανήκει στο ΑΚΕΛ. Ο «Αστρα» είναι το μοναδικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Σε αντίθεση με τον «Αστρα», η εφημερίδα του κόμματος «Χαραυγή» είναι πλήρως ταυτισμένη με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αν ο διευθυντής της «Χαραυγής» και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είναι ο εκφραστής της απορριπτικής πολιτικής, ο Χατζηγεωργίου είναι μπροστάρης της λύσης με το σχέδιο Ανάν.

 

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου απαντά σε ερωτήσεις της «Ε» για το «ναι» και το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, καθώς και για την επόμενη μέρα στην Κύπρο και στο ΑΚΕΛ.

 

Τι θα σήμαινε ένα πανεθνικό όχι;

Η δική μου κρίση λέγει πως ένα "όχι" θα αποβεί καταστροφικό για την Κύπρο.

 

Κι αν είναι βροντερό το όχι;

Το ίδιο ή και περισσότερο καταστροφικό.

 

Πολλοί λένε πως τίποτα δεν θα συμβεί και η ζωή θα συνεχίσει κανονικά.

Η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά θα υπάρχουν άλλες παράμετροι. Για παράδειγμα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. οι Τουρκοκύπριοι θα λύσουν το πρόβλημά τους σε ατομικό επίπεδο. Ως Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν σε όλη την Κύπρο, ενώ εμείς όχι. Θα δικαιούνται να αγοράζουν κτήματα σε όλη την Κύπρο, ενώ εμείς όχι. Πιθανόν να δικαιούνται να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στο Νότο, ενώ εμείς δεν θα μπορούμε να πάρουμε πίσω τις περιουσίες μας στο Βορρά.

 

Μέχρι τώρα ακούγαμε πως ένταξη χωρίς λύση θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες για τους Τουρκοκύπριους.

Κι αυτά που σας περιέγραψα πιο πάνω αποτελούν αρνητικές συνέπειες, υπό την έννοια ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των φωνών ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους, ότι θα πρέπει να κλείσουν τα οδοφράγματα. Θα λένε, καλύτερα να μείνουν οι Τουρκοκύπριοι κλεισμένοι στη φυλακή τους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του σοβινισμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ πολλοί Τουρκοκύπριοι ίσως να μην επιθυμούν πια τη λύση, διότι θα μπουν στην Ε.Ε. εν συνόλω, ενώ εμείς με τη μισή Κύπρο.

 

Δεν βλέπετε να υπάρχει ήδη έξαρση του σοβινισμού και του εθνικισμού;

Βέβαια υπάρχει και θα γίνει πολύ πιο έντονη εάν δεν υπάρξει λύση. Κι αν δεν ελεγχθεί ο εθνικισμός, θα ακολουθήσουν τέτοιες συνέπειες, που θα αναβληθεί επ' αόριστον ή και θα ακυρωθεί κάθε νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και για επανένωση του τόπου.

 

Καλά, όλα αυτά δεν τα βλέπει το ΑΚΕΛ και κλυδωνίζεται μεταξύ του «ναι» και του «όχι»;

Το ΑΚΕΛ βρέθηκε μπροστά από ένα συμπαγές "όχι", το οποίο κατά τη δική μου κρίση είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής πίεσης στον πληθυσμό από διάφορους φορείς, μη εξαιρουμένου και του προεδρικού μεγάρου. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν συνταχθεί με το "όχι" κόμματα και κοινωνικές ομάδες, ενώ το δικό μας κόμμα στάθηκε με συνέπεια στη θέση ότι θα τοποθετηθούμε μετά, που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό παγίδευσε όλη την κοινωνία στο "όχι".

 

Και η απάντηση σε αυτό το καθολικό όχι, ήταν και το δικό σας όχι;

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ή μάλλον η πλειοψηφία της Κ.Ε., μπροστά στον κίνδυνο διάσπασης του πληθυσμού, θεώρησε πως θα ήταν καλά να ασκούσαμε την υστάτη πίεση για αναβολή, για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο. Το ΑΚΕΛ σήμερα θα αποφασίσει τελεσίδικα. Οσοι υποστηρίζουν το "ναι", και εγώ είμαι μεταξύ αυτών, έχουμε κάθε υποχρέωση να καταθέσουμε την άποψή τους στο συνέδριο με θάρρος και παρρησία, διότι εδώ παίζεται η τύχη του τόπου.

 

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πει το ΑΚΕΛ «ναι» στο δημοψήφισμα;

Μου είναι πραγματικά αδύνατο να προβλέψω τις πιθανότητες.

 

Χθες παραιτήθηκε ένας υπουργός του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Θα υπάρξει και συνέχεια;

Η κίνηση του Κίκη Καζαμία δεν είναι από εκείνες που μένουν μετέωρες, εννοώ χωρίς συνέπειες και άλλα συνεπακόλουθα. Ποια θα είναι αυτά δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά η παραίτηση Καζαμία στέλνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα. Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει μόνη εν τη ερήμω.

 

Διαβλέπετε κίνδυνο διάσπασης του κόμματος;

Η λύση, για να εμπεδωθεί και να λειτουργήσει, χρειάζεται το ΑΚΕΛ. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θεωρώ πως ένα διασπασμένο ΑΚΕΛ δεν θα ωφελήσει τις προσπάθειες για λύση.

 

Μετά την απόφαση της Κ.Ε. υπήρξε κλονισμός της εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς το ΑΚΕΛ. Τα μηνύματα που έρχονται από τον Βορρά είναι πως το ΑΚΕΛ τους εγκαταλείπει.

Είναι γεγονός ότι δεχτήκαμε τέτοια μηνύματα. Δυστυχώς δεχτήκαμε και αντίθετα μηνύματα -πολύ πιο ισχυρά- από τη δική μας πλευρά. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιες στιγμές ένας ηγέτης να σύρεται σε αποφάσεις, παρασυρμένος από τις φωνές του πλήθους.

 

Παρ' όλα αυτά το ΑΚΕΛ είπε ότι είναι καλό το σχέδιο, αλλά δεν θα το ψηφίσει επειδή ο κόσμος λέγει όχι.

Εμείς ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε πάρει τέτοια απόφαση. Η απόφαση της Κ.Ε. είναι υπό την αίρεση και την ανατροπή του συνεδρίου. Και αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει την απόφαση της Κ.Ε. Το αρμόδιο όργανο είναι το συνέδριο, το οποίο συνέρχεται σήμερα το απόγευμα.

 

Ακόμη κι αν πει «ναι» το συνέδριο, με την απόφαση της Κ.Ε. εδραιώθηκε το «όχι».

Η δική μου η άποψη είναι πως ένα "όχι" με μεγάλη πλειοψηφία δεν επιτρέπει την ελπίδα ενός νέου δημοψηφίσματος. Και αλίμονο αν καταλήξουμε σε ένα καθολικό "όχι". Εγώ δεν χάνω τη βασική μου ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός, μέσα από αυτή τη σύγχυση που τον πότισαν, θα καταφέρει να καταθέσει ένα δυνατό "ναι" στο δημοψήφισμα.

 

Και χωρίς το ΑΚΕΛ;

Είπαμε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Εάν η απόφαση σήμερα θα είναι "ναι", το δημοψήφισμα μπορεί να κερδηθεί. Εάν η απόφαση του ΑΚΕΛ είναι αρνητική, που το απεύχονται, πιστεύω ότι το "όχι" δεν θα είναι περίπατος.

 

Πού στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία, μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

Πιστεύω στη δυναμική του "ναι", διότι το "ναι" είναι επανάσταση. Το "όχι" είναι στασιμότητα την οποία πολλοί συγχέουν με τη σταθερότητα.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

14/04/2004