ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
"Η λύση θα είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός"
"Η λύση από μόνη της θα είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός", δηλώνει απερίφραστα ο γενικός εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης, σύμβουλος του προέδρου Κληρίδη. Και προσθέτει: "Να δούμε το σχέδιο, να αποφασίσουμε τι συμβιβασμούς θα κάνουμε, έχοντας υπ' όψιν το σήμερα και το αύριο και όχι το 1973". Δεν αποκλείει βεβαίως να "καεί" και το νέο σχέδιο Ανάν. Αλλά, ας το δούμε:
Ο σύμβουλος του προέδρου απάντησε στα ερωτήματα της "Ε" για το σχέδιο Ανάν και για τους συμβιβασμούς που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.
- Ολοι μιλούν για σχέδιο λύσης, υπάρχει κανείς που το έχει δει;
"Στα Ηνωμένα Εθνη και γενικά στη διεθνή κοινότητα έχει πλέον ωριμάσει η ιδέα για δυναμική παρέμβαση στο Κυπριακό με την υποβολή σχεδίου λύσης. Ξέρουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επεξεργαστεί και ενδεχομένως να επεξεργάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο, ούτε ξέρουμε επακριβώς τι θα προνοεί".
- Πότε αναμένετε την κατάθεσή του;
"Αυτό θα το αποφασίσει ο γενικός γραμματέας εντός των επόμενων ημερών. Αν τελικά αποφασίσει να καταθέσει το σχέδιό του, διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τα σχέδιά του, να το πράξει στο άμεσο μέλλον, αφού ο χρόνος διαπραγμάτευσης που θα μας δώσουν θα είναι μέχρι την Κοπεγχάγη".
- Μπορούμε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να πάρουμε τόσο σημαντικές αποφάσεις;
"Μπορεί ο γενικός γραμματέας να αποφασίσει όπως η διαπραγμάτευση συνεχιστεί και μετά την Κοπεγχάγη, οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Μέχρι στιγμής αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι η βούληση του διεθνούς παράγοντα για λύση πριν από την Κοπεγχάγη. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παίρνουμε στα γρήγορα αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα".
- Ο διεθνής παράγοντας είναι έτοιμος να πιέσει για λύση, οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να την αποδεχτούν;
"Εξαρτάται από το περιεχόμενό της".
- Αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, μάλλον υπάρχει μια δυστοκία στην πολιτική ηγεσία να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.
"Η δική μου η άποψη είναι πως κάθε συζήτηση που γίνεται τώρα για το αναμενόμενο σχέδιο λύσης είναι θεωρητική και στηρίζεται σε υποκειμενικά δεδομένα. Ας το δούμε πρώτα και να κάνουμε τη συζήτησή μας με βάση το περιεχόμενό του".
- Φαντάζομαι ότι θα κινείται στο πνεύμα της Δέσμης Ιδεών Γκάλι.
"Η Δέσμη Ιδεών ήταν ένα γενικό κείμενο που περιέγραφε τις αρχές της λύσης. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πλήρες σχέδιο που θα καταπιάνεται με λεπτομέρεια με όλες τις πτυχές του Κυπριακού".
Απόρριψη
- Παρ' όλα αυτά, η Δέσμη Ιδεών κάηκε πολύ νωρίς. Βλέπετε υπαρκτό τον κίνδυνο να καεί και το σχέδιο Ανάν προτού υποβληθεί;
"Βεβαίως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος πριν και μετά την υποβολή του. Εάν θέλει κάποιος να απορρίψει το σχέδιο δεν θα του είναι δύσκολο να απομονώσει ορισμένα από τα στοιχεία του, τα ενδεχομένως αρνητικά, να τα μεγιστοποιήσει και να θεμελιώσει μια θεωρία απόρριψής του".
- Διαφορετικά, πώς μπορεί να γίνει κριτική στο σχέδιο χωρίς επί μέρους συζήτηση και ανάδειξη των αρνητικών πτυχών του;
"Νομίζω ότι αυτό που θα κριθεί δεν θα πρέπει να είναι το σχέδιο που θα υποβληθεί αλλά η τελική συμφωνία που θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο λαός θα πρέπει να κρίνει συνολικά το σχέδιο λύσης που θα συμφωνηθεί, αν συμφωνηθεί, και όχι αποσπασματικά σημεία του".
- Μήπως μας προετοιμάζετε να χωνέψουμε τα αρνητικά σημεία του σχεδίου;
"Κοιτάξτε, η λύση από μόνη της θα είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός. Από τότε που δεχτήκαμε την ομοσπονδία και τη διζωνικότητα του νέου κράτους αποδεχτήκαμε και όλα τα αρνητικά στοιχεία που μοιραία θα είναι μέρος της λύσης. Η σύγκριση αυτού που θα έχουμε μετά τη λύση δεν πρέπει να γίνεται με την προ του 1974 τάξη πραγμάτων που επικρατούσε στην Κύπρο αλλά με το σήμερα".
- Ενδεχομένως και με το αύριο.
"Εγώ λέω πρωτίστως με το αύριο χωρίς λύση. Τι θα σήμαινε η διαιώνιση της κατοχής με τον κίνδυνο να μετατραπούν τα κατεχόμενα νομός της Τουρκίας με μαζικό εποικισμό; Ποια προβλήματα θα εγκυμονεί για την Κύπρο η εσαεί διατήρηση της διχοτομικής γραμμής; Συνεπώς, πρέπει να δούμε το όποιο σχέδιο μας προτείνουν, να το διαπραγματευτούμε με άξονα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και από εκεί και πέρα να αποφασίσουμε τι συμβιβασμούς θα κάνουμε, επαναλαμβάνω, έχοντας υπόψη το σήμερα και το αύριο και όχι το 1973".
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
05/11/2002