ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
«Πρόεδρος 5ετίας και όχι 16μήνου λόγω κόπωσης»
Την Κυριακή ο κυπριακός λαός καλείται στις κάλπες για να αναδείξει τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας του. Θα είναι η πρώτη Κυριακή της αναμέτρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί -κατά πάσαν πιθανότητα- με τον επαναληπτικό γύρο της επόμενης Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου. Στη συνέντευξη στην «Ε» που ακολουθεί, ο υποψήφιος πρόεδρος Αλέκος Μαρκίδης αναφέρεται στις πληροφορίες που έχει για τη νέα παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ότι ο διεθνής παράγοντας, επιδιώκει την παράκαμψή του Ντενκτάς με αλλαγή της διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει το πράσινο φως από την Τουρκία. Ο κ. Μαρκίδης διαβλέπει κινδύνους, να παρεισφρήσουν στο νέο σχέδιο τουρκικές αξιώσεις και προβλέπει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αντιμετωπίσει δύσκολα διλήμματα. Όμως υποστηρίζει πως όποια κι αν είναι η κατάληξη της νέας διαδικασίας, η Κύπρος χρειάζεται ένα πρόεδρο που να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ρίχνει το γάντι στον Κληρίδη για βιολογική αδυναμία να διαχειριστεί το Κυπριακό.
- Πάμε για δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό;
«Όλοι θέλουν λύση πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν θα αρχίσει η τελική διαδικασία ετοιμασίας της συνθήκης προσχώρησης. Συνεπώς, οτιδήποτε γίνει από τώρα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει δραματικό χαρακτήρα».
- Πριν από λίγες μέρες δεν είχατε διαφορετικές εκτιμήσεις; «Οι προβλέψεις μου στηρίζονταν σε αυτά που γίνονται στις διαπραγματεύσεις. Από τότε που κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα με τον Ντενκτάς».
- Τώρα τι αλλάζει;
«Τα Ηνωμένα Εθνη φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως με την παρούσα διαδικασία δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, λόγω του ότι ο Ντενκτάς δεν θέλει λύση και δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά συμφωνία. Γι' αυτό φαίνεται πως αποφάσισαν να τον παρακάμψουν».
- Με ποιο τρόπο;
«Θα καταθέσουν ένα τρίτο σχέδιο και θα καλέσουν τους ηγέτες να το θέσουν με δημοψήφισμα απευθείας στο λαό. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν το δέχονται ή όχι. Εάν το σχέδιο αυτό γίνει αποδεχτό, θα έχουμε λύση του Κυπριακού και θα αρχίσει η δύσκολη μεταβατική περίοδος. Εάν απορριφθεί, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις τελειώνουν και το Κυπριακό θα μπει στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα».
- Και η Τουρκία;
«Τα Η.Ε. δεν θα προχωρήσουν στην κατάθεση του σχεδίου τους εάν δεν εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Και η Τουρκία, για να ανάψει το πράσινο φως σε μια τόσο ριζοσπαστική κίνηση, θα πρέπει να ικανοποιηθεί σε ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις της».
- Συνεπώς εκτιμάτε ότι το νέο σχέδιο, εάν κατατεθεί, θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο. «Ναι, οι πιθανότητες είναι το τρίτο σχέδιο να είναι κατά τι χειρότερο. Ξέρω ότι η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της αν δεν εξασφαλίσει δύο - τρεις βασικές αλλαγές».
- Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία ανάβει το πράσινο φως και η άλλη πλευρά απαντά αμέσως ότι παραπέμπει το σχέδιο σε δημοψήφισμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη δυνατότητα να πει όχι;
«Πάντα υπάρχει η δυνατότητα του όχι, αλλά θα πρέπει να ζυγιστούν οι επιπτώσεις. Όμως, προτού τοποθετηθούμε σε αυτό το πελώριο θέμα, εάν και όταν θα μας προκύψει, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε τώρα. Νομίζω ότι η πλευρά μας θα πρέπει να αποθαρρύνει τον Ανάν από το να υποβάλει τρίτο σχέδιο».
- Νομίζετε ότι θα θέλουν και τη δική μας συγκατάθεση, ή θα ικανοποιηθούν από ένα ενδεχόμενο ναι της Τουρκίας;
«Προσωπικά νομίζω ότι θεωρούν πως το κλειδί είναι η Τουρκία και γι' αυτό προσπαθούν να λύσουν τώρα το πρόβλημα της ασφάλειας με συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
- Εσείς δεν προσδίδετε στις εξελίξεις αυτές πρόθεση για ανάμιξη στις εκλογές;
«Οχι, αυτό που τους πιέζει είναι το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη διαδικασία διεύρυνσης, η Ε.Ε. πρέπει να ξέρει στις 28 Φεβρουαρίου, τελεσίδικα, εάν θα υπάρξει λύση ή όχι. Εάν δεν υπάρξει λύση το τέλος του μήνα, αναγκαστικά το Κυπριακό θα μπει στο ράφι μέχρι το 2004, όταν θα συζητηθεί ξανά η ημερομηνία της Τουρκίας. Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διαδικασία».
- Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι δραματικές εξελίξεις δικαιολογούν την επανεκλογή Κληρίδη για ένα διάστημα 16 μηνών.
«Αντιθέτως, η Κύπρος χρειάζεται τώρα κυβέρνηση πενταετίας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, το Κυπριακό θα νεκρώσει. Η Κύπρος θα χρειαστεί πρόεδρο πενταετίας για να χειριστεί τα περίπλοκα προβλήματα της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Από την άλλη, εάν υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται πρόεδρος που να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο για να εφαρμόσει τη λύση».
- Υπονοείτε ότι ο Κληρίδης έχει βιολογική αδυναμία να ανταποκριθεί;
«Κρίνετε μόνος σας. Ο ίδιος είπε ότι θέλει να διαπραγματευτεί μόνο το Κυπριακό, για 16 μόνο μήνες, διότι είναι περιορισμένες οι δυνάμεις του. Για ποιο λόγο πρέπει να ντρεπόμαστε να τα λέμε αυτά τα πράγματα;»
- Αλήθεια, ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Κληρίδη μετά την υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους σας; «Μου μιλά και του μιλώ».
- Ως να μην έχετε θέσει υποψηφιότητα;
«Στο Κυπριακό, ναι».
- Ξέρετε ότι σας αποκαλούν Βρούτο επειδή χαλάσατε την «πιάτσα» του Κληρίδη; Σκεφτήκατε να αποσυρθείτε;
«Γιατί να αποσυρθώ; Εγώ διεκδικώ με αξιώσεις να περάσω στον β' γύρο των εκλογών. Και δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι πως αν αποσυρθώ εγώ, θα εκλεγεί ο Τ. Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 57%;»
- Κάποιοι λένε ότι συνεννοηθήκατε με τον Κληρίδη...
«Ο καθένας ό,τι θέλει λέει... Μα νομίζετε ότι το εκλογικό σώμα είναι κοπάδι; Εγώ επενδύω πολλά στην υπευθυνότητα των ψηφοφόρων. Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι όπως τις άλλες».
- Πού εντοπίζετε τη διαφορετικότητα;
«Στην ωριμότητα των ψηφοφόρων. Αν αυτές οι εκλογές ήταν οι ίδιες, η υποψηφιότητά μου θα εξαφανιζόταν λίγες μέρες μετά την εξαγγελία της. Τα έχω βάλει με τέσσερις πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς και υπάρχω. Συνεπώς κάτι αλλάζει. Κι αν δεν επέλθει τώρα η μεγάλη ανατροπή, θα πραγματοποιηθεί την άλλη φορά...».
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
13/02/2003