• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

«Η λύση θα είναι συμβιβασμός»

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, και ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, είναι δύο Κύπριοι πολιτικοί που αγωνίστηκαν σκληρά για τη συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που ευθύς εξ αρχής τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του σχεδίου Ανάν ως έχει. Η θέση τους είναι πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δημιουργούν μια μοναδική ιστορική συγκυρία που δεν μπορεί να χαθεί. Με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών, οι Παπαπέτρου και Ακιντζί μίλησαν στην «Ε» και εξέφρασαν την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει είναι χωρίς επιστροφή και ότι το Κυπριακό έχει ουσιαστικά λυθεί.

 

 

- Συμφωνείτε ότι δεν υπάρχει πια οδός διαφυγής στο Κυπριακό;

 

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη συμφωνημένη διαδικασία που μας οδηγεί στα δημοψηφίσματα. Εκτιμώ πως είναι μάλλον απίθανο να μην οδηγηθεί η συμφωνία στα δημοψηφίσματα».

 

- Φοβάστε τον κίνδυνο απόρριψης;

 

«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό, παραμονές της διαπραγμάτευσης, να βάζουμε τέτοια διλήμματα. Όμως πρέπει να ξέρουμε πως όποια κι αν είναι η ετυμηγορία του λαού, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με αίσθημα ευθύνης».

 

- Πάντως ο κόσμος είναι λίγο μαζεμένος.

 

 

«Διαπιστώνω και εγώ ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός, διότι από τότε που κατατέθηκε το σχέδιο η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με παραπληροφόρηση. Το σχέδιο Ανάν δαιμονοποιήθηκε και ουσιαστικά ο πολίτης γνωρίζει εντελώς παραποιημένα τις πρόνοιές του. Τώρα είναι η ώρα να αναδειχθούν και τα θετικά του σχεδίου».

 

- Επιστρέφοντας στην Κύπρο ο Αλβαρο ντε Σότο είπε πως η λύση θα είναι συμβιβασμός και πως ο συμβιβασμός δεν έχει οπαδούς.

 

«Βεβαίως και η λύση θα είναι συμβιβασμός. Αν με ρωτούσατε τι προτιμώ, δεν θα επέλεγα αυτό το σχέδιο. Ομως, υπό τις περιστάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό το συμβιβασμό, διότι η εναλλακτική επιλογή είναι τρισχειρότερη. Πολλές φορές θυσιάσαμε το καλό για χάρη του καλύτερου, που δεν ήρθε».

 

- Είναι ώριμος ο λαός να κάνει το συμβιβασμό;

 

«Πιστεύω πως ναι. Σήμερα δεν είναι το 1960. Οι εμπειρίες από τις τραγωδίες και η σοφία της πολιτικής ηγεσίας, όπως επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη, είναι εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος της επανένωσης της Κύπρου. Εκτός από τις ευθύνες των Κυπρίων, πολλά από τα προβλήματα του 1960 εισήχθησαν από την Ελλάδα και την Τουρκία. Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι αυτή της προ του '74 περιόδου. Είναι πρωτόγνωρο το ότι στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεννοούνται και συντονίζονται σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση του Κυπριακού».

 

- Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να τρομάζει τον κόσμο.

 

«Για να χαράξουμε μια σωστή πολιτική θα πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τις κινήσεις του αντιπάλου. Αν παραμείνουμε στη λογική ότι η Τουρκία κινείται στον αστερισμό ενός επικοινωνιακού τρικ δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά τα πράγματα. Η Τουρκία άλλαξε πολιτική στο Κυπριακό, διότι η ευφάνταστη ελληνική εξωτερική πολιτική, μέσα από την απόφαση του Ελσίνκι, αποσύνδεσε την ένταξη της Κύπρου από την Ε.Ε. και συνέδεσε την ένταξη της Τουρκίας με το Κυπριακό. Οποιος δεν το βλέπει πως υπήρξε μια εκ βάθρων αναθεώρηση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό είναι πολιτικός μύωπας».

 

- Και ο παράγοντας Ντενκτάς; Μέχρι εδώ ήταν η δύναμή του;

 

«Στη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς συμπεριφέρθηκε διαφορετικά και εκτιμώ ότι το ίδιο θα κάνει και στις συνομιλίες. Γιατί το έκανε αυτό; Εχασε τα ερείσματά του στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην ίδια την Τουρκία».

 

- Υστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείτε πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει αδικήσει τον Ταλάτ στην κριτική που του άσκησε για τη συνεργασία του με τον Ερντογάν;

 

«Αδικα, παράλογα και άκαιρα ο Ταλάτ σπιλώθηκε από τη δικής μας πλευρά. Ο ρόλος του στην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής υπήρξε καθοριστικός. Ο Ταλάτ παραμένει συνεπής στην υπόθεση της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν. Βέβαια, από το σημείο αυτό μέχρι να περιμένει κάποιος να συμπεριφερθεί όπως ένας Ελληνοκύπριος υπάρχει διαφορά».

 

- Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την επόμενη μέρα της λύσης;

 

«Η πολιτική μου φιλοδοξία είναι να συμβάλω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο να λειτουργήσει ομαλά αυτή η λύση. Επειδή σε αυτό τον τόπο έχουμε τραυματικές εμπειρίες από το 1960, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη. Είναι χρέος μας να αγκαλιάσουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας με ειλικρίνεια, κάτι που δεν κάναμε στο παρελθόν. Το ίδιο περιμένω και από δικής τους πλευράς».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

21/02/2004