• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Άρθρα | Ενέργεια

Γιατί η λύση θα φέρει ενεργειακή έκρηξη;

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση που, αν τύχει θετικής αξιοποίησης, θα αλλάξει το ρουν της Ιστορίας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο τοποθετούν την Κύπρο στον πυρήνα ενός πρότζεκτ γιγαντιαίων επενδύσεων που θα αλλάξουν τα πάντα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία όλης της περιοχής. Για να απελευθερωθούν αυτές οι δυναμικές είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. «Η αγορά εξακολουθεί να ψάχνει για την επιβεβαίωση ότι οι ιστορικές πολιτικές διαφορές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο συντονιστής ενεργειακών θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, Προειδοποίησε μάλιστα «η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη».

 

Σύμφωνα με τον Έιμος Χόκσταϊν, για να υλοποιηθεί το μέρος της συμφωνίας που αναφέρεται στην ενεργειακή ασφάλεια «θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, γιατί ο αγωγός προς την Τουρκία θα περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου». Ο Χόκσταιν είπε ότι διεξάγεται διάλογος με την Τουρκία για το θέμα αυτό. «Νομίζω ο Πρόεδρος Ερντογάν, καθώς κι ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας, αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ενεργειακή ασφάλεια», είπε.

 

Ευλογία

Η ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού είναι η παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει πίσω της η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση στην περιοχή μας. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι προσωπικά αναμεμιγμένος και είναι αυτός που εγγυήθηκε την αξιοπιστία της Κύπρου προς την EXXON MOBIL προκειμένου να συμμετέχει στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Ο γόνιμος χρόνος της διακυβέρνησης Ομπάμα είναι μερικοί ακόμα μήνες.

 

Η γεωγραφία, που για αιώνες υπήρξε τιμωρητική για την Κύπρο, σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να καταστεί ευλογία. Αν η Κύπρος αξιοποιήσει την ευκαιρία, όχι μόνο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα δικά της αποθέματα, αλλά ως χώρα διέλευσης θα μπορέσει να αποκτήσει μερίδιο και από αυτά των γειτονικών κρατών.Το πιο παράλογο πολιτικό επιχείρημα που έχει διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο είναι η μη διασύνδεση του Κυπριακού με τους υδρογονάνθρακες. Ακριβώς το αντίθετο είναι το λογικό. Πρώτα απ? όλα θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Οι λόγοι είναι πασιφανείς:

  • Δεν μπορούν να υπάρξουν αυτού του μεγέθους οι επενδύσεις χωρίς σταθερότητα.
  • Η Τουρκία είναι η ίδια μια τεράστια αγορά που έχει ανάγκη από ενέργεια.
  • Μόνο μέσω Τουρκίας μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές αγορές.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, η Τουρκία είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης. «Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην απελευθέρωση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη συντριπτική εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε στην επιτροπή του Κογκρέσου ο Έιμος Χόκσταιν. Η Δύση, για γεωπολιτικούς λόγους, ενδιαφέρεται για την ενεργειακή αυτονομία της Τουρκίας. «Προμηθευόμενη την ενέργειά της από τη Ρωσία και το Ιράν, η Τουρκία είναι ευάλωτη, κι ως εκ τούτου βλέπουμε την προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της».

 

Αυτού του μεγέθους τα πρότζεκτ είναι μακράν των δικών μας δυνατοτήτων. Δεν υπάρχει πιο ισχυρός και πιο αξιόπιστος διεθνής παίκτης για να συνεργαστούμε μαζί του από τη Δύση και η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των ενεργειακών σχεδιασμών της. Οι ψευδαισθήσεις για συμμαχία με τη Ρωσία ή για άξονα με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας έχουν διαψευστεί θορυβωδώς.

 

Ανασφάλεια

Υπάρχει στην Κύπρο μια δικαιολογημένη ανασφάλεια που εκδηλώνεται μέσα από το ερώτημα «θα εμπιστευτούμε τα αέριά μας στην Τουρκία;». Και η απάντηση που δίνεται είναι «ασφαλώς όχι». Αυτή είναι μια συναισθηματική και στατική αντίδραση που μας ταμπουρώνει στην απραξία και στην πάλη με τις λέξεις και τα σημεία στίξης για την υπεράσπιση της εθνικής μας ασφάλειας.

 

Την ασφάλεια των κρατών δεν τη διασφαλίζεις με ασφαλιστικά συμβόλαια σαν το καινούργιο σου αυτοκίνητο. Στα κράτη αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και δημιουργείς τις συνθήκες που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι εκείνο της Ευρώπης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, δεν δίστασε να έχει επαφές με τουρκικές εταιρείες προκειμένου να προωθήσει την ιδέα του κοινού συμφέροντος από την επίλυση του Κυπριακού. Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κύπρου με τη συμμετοχή της EXXON MOBIL, ούτε η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της TOTAL, η επιβεβαίωση του ζωηρού ενδιαφέροντος της ΕΝΙ και η συμμετοχής της Qatar Petroleum στον τρίτο γύρο, παρά τις συμμαχικές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία. Ούτε απαρατήρητη πέρασε η ήπια – σχεδόν ανύπαρκτη – αντίδραση της Τουρκίας στον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κύπρου.

 

Όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα εντός του πλαισίου της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης και μόνο μέσα σε αυτό θα μετουσιωθούν σε επενδύσεις. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει προοπτική στην ενέργεια χωρίς την Τουρκία είναι τραγικά εκτός πραγματικότητας. Συνεπώς, ποια δυναμική θα πάρουν τα ενεργειακά εξαρτάται από το Κυπριακό. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα καθορίσουν πολλά.

 

Αυτή η μοναδική ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί για ένα χωριό περισσότερο ή λιγότερο στο εδαφικό, για έναν συμβολισμό ή μια εθνική ψύχωση στο κεφάλαιο των εγγυήσεων. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους, αφορά και τους Τουρκοκύπριους, αφορά και την ίδια την Τουρκία, η οποία ως το μεγαλύτερο κράτος θα έχει αναλογικά και το περισσότερο όφελος από την ενεργειακή έκρηξη της Ανατολικής Μεσογείου που θα επιφέρει η επίλυση του Κυπριακού.


Μακάριος Δρουσιώτης

01/09/2016