Κάποιοι ψεύδονται...
"Στο διεθνή χώρο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Άλλαξαν οι ρόλοι. Κι όποιος το αμφισβητεί αυτό είναι μέγας ψεύτης και δημαγωγός". Αυτά δήλωσε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, "Η πρώτη διχοτόμηση". Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Λεμεσό και στάθηκε στην αναφορά του για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ότι "έτσι αποφάσισε ο κυπριακός λαός". Ο κ. Πάγκαλος είπε πως όταν είσαι πολιτικός "έχεις την υποχρέωση να προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τι αποφάσισε ο κυπριακός λαός" και έθεσε ορισμένα υποθετικά ερωτήματα:
- Είπε (ο λαός) ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να συζητηθεί κάτω από τους εκβιαστικούς όρους τους οποίους ετέθη και πρέπει να το ξαναδούμε αργότερα; - Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; - Είπε, τελικά, πολύ απλά ότι δεν θέλει να ζήσει με τους Τουρκοκυπρίους; -Είπε ότι τα πράγματα είναι καλά όπως είναι, γιατί να ανοίξουμε νέους μπελάδες; Ο κ. Πάγκαλος είπε πως ο ίδιος δεν θα αποτολμούσε να δώσει μιαν απάντηση και ανέλυσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η προσπάθειά τους για επίλυση του προβλήματος καταβλήθηκε για να μπορέσει η Τουρκία να εξασφαλίσει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να εμφανιστεί η Τουρκία ότι έχει συμβάλει στη διεθνή τάξη, ότι είναι μια δημιουργική, πολιτισμένη και εποικοδομητική δύναμη, κάτι που η Τουρκία το έχει πετύχει.
Για την Τουρκία
Ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θέλουν να "τακτοποιήσουν την κατάσταση στην Τουρκία και να την κατατάξουν στις ευρωπαϊκές δομές, κάτι που είναι συμφέρον για όλους μας. Θέλουν να έχουν ένα επιχείρημα για να το δώσουν και στον Ερντογάν, ώστε η επαναφορά του σχεδίου και η επαναδιαπραγμάτευσή του, θα θέσει ξανά την ελλαδική και την κυπριακή ηγεσία, κυρίως την κυπριακή, διότι η δική μας κυβέρνηση, όπως ξέρετε, απλώς παρακολουθεί τα γεγονότα (...), σε σημείο που θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Η ιδέα ότι δέσαμε το γάιδαρό μας, είπαμε περήφανα το όχι μας, ότι θα έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της ένταξής μας στην Ε.Ε. οικονομικά και πολιτικά και ότι το πράγμα θα περιμένει, είναι πολύ λανθασμένη. Δεν θα γίνουν έτσι τα πράγματα και ιδού 14 μήνες μετά, το πράγμα επανέρχεται. Και δεν επανέρχεται για λόγους που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ε.Ε., αλλά όπως και την πρώτη φορά, για λόγους συσχετισμού δυνάμεων που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς".
Να ξεκαθαρίσουμε
Ο κ. Πάγκαλος είπε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι Κύπριοι τι θέλουν. "Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα αυτό και θα πρέπει με πρωτοβουλία του πνευματικού κόσμου της Κύπρου, των επιστημόνων της Κύπρου, να πούμε, όχι υποκριτικά, όχι για λόγους διακηρυκτικούς, ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει ο Κυπριακός Ελληνισμός με τους Τουρκοκυπρίους. Εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όπως εμένα μου φάνηκε όταν πήρα τη θέση υπέρ τού "ναι" στο σχέδιο Ανάν, τότε η δυναμική της συμβίωσης θα παρασύρει όλα τα άρθρα, όλες τις παραγράφους και όλες τις προβλέψεις που πράγματι εμφανίζονται ότι δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του κοινού κράτους". Στη συνέχεια, ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε κατά τρόπο κάπως τραγικό πως "εάν δεν υπάρχει εκατέρωθεν αυτή η δυναμική, δεν υπάρχει προοπτική και θα πρέπει να συνηθίσουμε μέσα από αυτή την ιδέα, με την έννοια ότι αυτό το πράγμα δεν θα παραμείνει έτσι, διότι είναι ακαταστασία. Και στην παγκόσμια διεθνή τάξη, η νοικοκυρά του σπιτιού, που είναι η αμερικανική ηγεσία, τέτοιες ακαταστασίες δεν επιτρέπει. Διότι δεν επιθυμούν παρενέργειες. Υπάρχει, λοιπόν, το καλύτερο και το χειρότερο και πρέπει να διαλέξεις πιο είναι το εφικτό. Αυτός είναι ο ρόλος τού κάθε πολιτικού που δουλεύει για την Ιστορία και όχι για να διατηρήσει την εξουσία".
Ο Εκπρόσωπος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας στην ομιλία Πάγκαλου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανειλημμένα τονίζει τη δέσμευσή του να προχωρήσει προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε ό,τι αφορά την αιχμή Πάγκαλου ότι είναι ψεύτες και δημαγωγοί όσοι ισχυρίζονται ότι η ε/κ πλευρά δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει ότι η απογοήτευση που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό, λόγω της απόρριψης του σχεδίου, δεν έπρεπε να υπάρχει, γιατί υπήρχαν σοβαροί λόγοι για την απόρριψη τού σχεδίου. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι ξένες κυβερνήσεις πείθονται ολοένα και περισσότερο, ότι χρειάζεται μια καλά προετοιμασμένη και καλόπιστη επανέναρξη των διεργασιών για λύση του Κυπριακού, η οποία να έχει και προοπτικές επιτυχίας.
Καθήκον όλων η εθνική αυτογνωσία
Αναφερόμενος στην περίοδο 1960 - 1963 της Κυπριακής Ιστορίας, που είναι και το θέμα του βιβλίου που παρουσιάστηκε, ο Θ. Πάγκαλος επεσήμανε πως "είναι ανάγκη να δούμε αυτά τα γεγονότα και να ξέρουμε πολύ καλά, με μεγάλη λεπτομέρεια, ποιος έκανε τι και γιατί. Όχι για να αυτομαστιγωθούμε. Εγώ επιμένω να θεωρώ ότι οι βασικοί υπαίτιοι και η βασική αφορμή δεν ήτανε οι Κύπριοι, όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Αν δεν προσφέρονταν οι Κύπριοι με τόσο αυθορμητισμό στην ενίσχυση αυτών των επεισοδίων, το σχέδιο θα εφαρμοζόταν αλλιώς". Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο Μακάριος Δρουσιώτης κάνει την πρώτη "οργανωμένη και επιστημονική προσπάθεια" να αποκαλύψει ποιοι ήταν αυτοί που διαδραμάτισαν ρόλο και γιατί. "Η εθνική αυτογνωσία είναι καθήκον. Όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι και δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει συμβεί, έχεις εσφαλμένες ιδεολογικές και παραπλανητικές ιδέες για τον εαυτό σου, τότε δεν έχεις μέλλον, δεν έχεις προοπτική. Άμα δεν εκτιμήσεις σωστά το παρελθόν, δεν μπορείς να σχεδιάσεις σωστά το μέλλον", είπε.
Πολίτης
26/05/2005