Τα δύο κράτη ήταν εισήγηση του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
Ο Μακάριος Δρουσιώτης, σε μια πολυεπίπεδη συζήτηση στο Lemesos Tv, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε το βιβλίο του «Η Συμμορία», ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τις εξελίξεις όσον αφορά στις καταγγελίες για παρακολούθησή του, το τι έγινε τελικά στο ΡΙΚ, το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Κύπρο και άλλα πολλά. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο Κυπριακό, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά», το Βαρώσι και προανήγγειλε το τρίτο μέρος της τριλογίας των βιβλίων του που θα έχει ως θέμα τη διαφθορά στο νησί με… «παραδείγματα σκανδάλων δημοσίου ενδιαφέροντος».
Το πολυσυζητημένο βιβλίο…
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Η Συμμορία», οι αντιδράσεις δεν κατευνάζουν αλλά αυξάνονται, το ίδιο και το ενδιαφέρον γύρω από αυτό. Δεν είναι τυχαίο που πωλήθηκαν πάνω από 15.000 τεύχη, που για τα κυπριακά δεδομένα, είναι «εκδοτικό φαινόμενο». Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, δεν χρειάστηκε να γίνει καμία δημόσια βιβλιοπαρουσίαση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα. Άναψε από μόνο του το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς «πρόκειται για ένα βιβλίο που προκαλεί έντονα συναισθήματα, αντιδράσεις και επιδράσεις στους αναγνώστες. Αρκετοί από αυτούς μου στέλνουν μηνύματα στα οποία διηγούνται πώς ένιωσαν και μου εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους». Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως μας επισήμανε ο κ. Δρουσιώτης, δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από τους πρωταγωνιστές, ούτε παρασκηνιακά, ούτε κάποια νομική κίνηση εναντίον του συγγραφέα.
Ποιοι αποτελούν τη «Συμμορία»
«Η συμμορία βασικά είναι το σύστημα. Το σύστημα της διακυβέρνησης όπως έχει. Να διευκρινίσω ότι, όταν αναφέρομαι σε συμμορία, δεν αναφέρομαι σε όλη την κυβέρνηση, όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση, ή όσοι εργάζονται στο προεδρικό ή όσοι είναι κοντά στην εξουσία. Αναφέρομαι σε ένα κομμάτι που έχει την εξουσία στα χέρια του και το οποίο κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στο σύστημα, την οποία εκμεταλλεύεται για προσωπικό όφελος. Γι αυτό, επειδή παρακάμπτονται θεσμοί, νομοθεσίες, πρόκειται για κάτι αυθαίρετο, κάτι ανήθικο, κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα συστατικά μιας συμμορίας. Το σύστημα, λοιπόν, που εργάζεται με τέτοιο τρόπο, πληροί όλα τα κριτήρια μιας συμμορίας», μας αναφέρει.
Το παρασκήνιο των γεγονότων του ΡΙΚ
«Έχω ως αρχή μου να μην ζητώ από κανέναν να με καλέσει στην οποιαδήποτε εκπομπή, να μην παρακαλώ κανένα να μου πάρει συνέντευξη. Εναπόκειται στο ΜΜΕ και στη βούληση των δημοσιογράφων. Όσον αφορά το ΡΙΚ, με είχαν καλέσει κανονικά σε εκπομπή και μετά ακυρώθηκε. Η Ελίτα Μιχαηλίδου, με την οποία γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια, μου πρότεινε να κάνει μια εκπομπή μαζί μου. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελε να κάνει εκπομπή ειδικά για το βιβλίο, αλλά για μένα ως συγγραφέα. Εγώ είχα ρωτήσει ξανά για επιβεβαίωση. Της είπα χαρακτηριστικά ‘είσαι σίγουρη;’ και εκείνη είχε πει και πάλι ναι. Την επόμενη Δευτέρα, της είχα τηλεφωνήσει για συντονισμό και εκείνη μου είπε “από ό,τι αντιλαμβάνεσαι η εκπομπή δε θα γίνει. Εν ολίγοις, αυτή η επέμβαση που έγινε προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα, αφού προσέλκυσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο για το βιβλίο», περιγράφει.
Κανένα ουσιαστικό νέο από την Αστυνομία
Ο ίδιος έχει καταγγείλει από τον Ιούνιο του 2020 και έχει κάνει μια συμπληρωματική κατάθεση έξι μήνες μετά, πολύ πιο συγκεκριμένη. «Για τρία χρόνια παρακολουθούνταν οι κλήσεις, τα μηνύματα, ο υπολογιστής και οι μετακινήσεις μου. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι τώρα, κανένα αποτέλεσμα στην έρευνα. Αρχικά, μου είπαν ότι θα πάρει κάποιο χρόνο αυτή η υπόθεση αλλά εγώ δεν περίμενα να πάρει ενάμιση χρόνο και να μην έχουμε καμία ενημέρωση. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε από την αστυνομία, έστειλαν μια επιστολή που λένε κάποια πράγματα με τα οποία εγώ και η δικηγόρος μου διαφωνούμε. Θα κάνω υπομονή, αλλά το θέμα δε θα μείνει έτσι σίγουρα», τονίζει.
Προσωπική παρακολούθηση και ζητήματα ασφάλειας
Καταρχάς ο κ. Δρουσιώτης, επισημαίνει στο κοινό, ότι με βάση την έρευνά του, δεν υπάρχει μαζική παρακολούθηση. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης αν κάποιο άτομο γίνει στόχος και αν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον. Προσωπικά ο ίδιος δηλώνει πως υπήρξε στόχος και άρχισε να το αντιλαμβάνεται από πληροφορίες που είχε από τρίτα πρόσωπα. Οι πρώτες ενδείξεις παρακολούθησης έγιναν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, όταν άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το κυπριακό και έψαχνε να δει τι γίνεται σχετικά με αυτό. «Μιλούμε για την περίοδο μετά το Κραν Μοντανά. Αυτοί που με παρακολουθούσαν αντιλήφθηκαν ότι το ερευνητικό μου ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο θέμα της διαφθοράς. Είχα βρεθεί ενώπιον μιας τρομακτικής υπόθεσης διαφθοράς ασύλληπτων διαστάσεων», αναφέρει και προσθέτει «αντιλήφθηκα πως παράγοντες που είχαν σχέση με την υπόθεση είχαν επίγνωση των δραστηριοτήτων, των κινήσεων, των πληροφοριών που αναζητούσα. Μηνύματα τα οποία αντάλλαζα εγώ μέσω WhatsApp στο πλαίσιο της έρευνας μου κυκλοφορούσε το περιεχόμενο τους μεταξύ τρίτων. Ήταν θέματα που δεν μπορούσε κανείς να τα γνωρίζει. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι ότι το τηλέφωνό μου ήταν υπό παρακολούθηση».
Αποτάθηκε σε ξένες οργανώσεις, εμπειρογνώμονες
Ακολούθως μας αφηγείται πως «εκείνη την περίοδο έσκασε η βόμβα με μια εταιρεία που εγκαθιστούσε το λογισμικό της μέσω μιας εφαρμογής και ανακάλυψα πως η κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια της για αυτό. Ψάχνοντας, αποτάθηκα σε ξένες οργανώσεις, σε εμπειρογνώμονες και άρχισα να κοιτάζω τα δεδομένα του κινητού μου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η επέμβαση στο κινητό μου και η αντικατάσταση του λειτουργικού του συστήματος. Κάποιος τρίτος είχε το τηλέφωνο μου και μπορούσε να το χρησιμοποιεί εκ μέρους μου και αυτό είναι κάτι τεκμηριωμένο. Το θέμα αυτό το ερευνούσα για ένα χρόνο, αλλά δεν το έβγαλα στη δημοσιότητα μέχρι να το τεκμηριώσω».
Έγραψα προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε ερώτηση εάν ήρθε σε επαφή με τον ΠτΔ, μας απάντησε «βεβαίως, αυτά που έγραφα τα αποθήκευα και σε άλλους δίσκους, σε άλλους υπολογιστές και τα έδινα σε τρίτα πρόσωπα για να μην τα έχω μόνο εγώ στην κατοχή μου. Όμως η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να γράψω ένα προσωπικό γράμμα στον Αναστασιάδη και να του πω τα όσα γνωρίζω. Του είχα γράψει πως τον καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο ως αρχηγό αυτού του κράτους, στο οποίο πιστεύω πως δεν λειτουργούν οι θεσμοί. Η επιστολή έχει αποσταλεί τον Μάιο του 2019 και με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος μετά από 1-2 ώρες, λέγοντας πως γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχει εντολή να μην παρακολούθηση των προσωπικών μου δεδομένων».
Εμπειρογνώμονες στην παιδική πορνογραφία του έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου
Μιλώντας με εμπειρογνώμονες του κλάδου των επικοινωνιών (σε εξειδίκευση στην παιδική πορνογραφία), έλαβε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα και την περίπτωσή του. «Μου είπαν ότι αυτό είναι ένα μήνυμα και ότι αν δεν το λάβω μπορούν να βρουν άλλους τρόπους». Ο ίδιος, ψάχνοντας ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι ανησύχησε διότι θα μπορούσε μέσω του ελέγχου στον υπολογιστή του να τον κατηγορήσουν με υλικό ή οτιδήποτε μπορεί να κινηθεί εναντίον του ενώ να είναι αθώος, εξηγεί. Μετά από αυτή την προειδοποίηση, δημοσίευσε και έστειλε μια επιστολή στον ποινικό ανακριτή, περιγράφοντάς του τα γεγονότα. Στη συνέχεια, κατάθεσε στην αστυνομία και έγινε κάποια διερεύνηση. Στην πρώτη κατάθεση συμπεριέλαβε ότι θεωρούσε ύποπτο. «Στην δεύτερη κατάθεση με πιο συγκεκριμένα και με αδιάσειστα στοιχεία παρουσίασα ότι υπήρξε παραβίαση των προσωπικών μου δεδομένων και από τότε δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο», λέει.
Η συνέχεια του βιβλίου…
Ο ίδιος όταν άρχισε να γράφει δηλώνει πως δεν άρχισε να γράφει τη «Συμμορία» και ούτε ήταν αυτή η πρόθεσή του. «Όταν πήγα στο Προεδρικό να εργαστώ και κρατούσα σημειώσεις, δεν το έκανα για να ‘κρεμάσω’ ύστερα τον Αναστασιάδη, ούτε είχα αυτή την εικόνα τότε, που έκανα την έρευνα», δηλώνει. «Εγώ ξεκίνησα να γράφω την ιστορία της οικονομικής κρίσης και για αυτήν έπαιρνα σημειώσεις. Για αυτά που ήμουν βέβαιος, ήταν για την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού και για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, ότι η χώρα κινδύνευε να καταρρεύσει και αυτοί ήταν στον κόσμο τους. Όταν όμως άρχισα να ενώνω κομμάτια του παζλ και έψαχνα τα θέματα, άρχισαν να ζωντανεύουν άλλα πράγματα», υπογραμμίζει.
Από κεφάλαιο… έγινε βιβλίο
Όταν βρισκόταν στις Βρυξέλλες άρχισε, να γράφει αφού είχε ελεύθερο χρόνο, τέλος του 2014. Το 2017, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο συγκεκριμένα και άρχισε να φαίνεται η διασύνδεση με τη διαφθορά. Έτσι αποφάσισε να εκδώσει το κομμάτι που αφορά την οικονομική κρίση και μετά να γράψει το δεύτερο μέρος της «Συμμορίας» για την διαφθορά, εντάσσοντας και ένα κομμάτι για το Κυπριακό. «Το ένα κεφάλαιο έγιναν, πέντε. Το ένα κεφάλαιο έγινε ένα βιβλίο 440 σελίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έρχεται τρίτο βιβλίο για να συμπληρωθεί η τριλογία
«Σε ένα διεφθαρμένο σύστημα δε θα μπορούσε το Κυπριακό να μην γίνει θύμα της διαφθοράς», ξεκαθαρίζει, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως, θα είναι μια τριλογία. «Το τρίτο βιβλίο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, θα περιλαμβάνει τη διαφθορά, σκάνδαλα αλλά και την ιστορία με τις υποκλοπές. Το δεύτερο είναι το «Έγκλημα στο Κρανς Μοντανά» που έχει κύριο θέμα το Κυπριακό και το πρώτο «Η Συμμορία» την οικονομική κρίση.
Το επάγγελμα του δημοσιογράφου στην Κύπρο
Ο ίδιος συμφωνεί με μια δήλωση του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, πως στην Κύπρο δεν έχουμε δημοσιογράφους αλλά, «δηλωσιογράφους». Χωρίς να θέλει να είναι απόλυτος, o κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι αυτός είναι ο γενικός κανόνας. «Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν, νοιάζονται, ενδιαφέρονται, προσπαθούν για να κάνουν κάτι αλλά, το σύστημα από μόνο του όπως δουλεύει παράγει δηλώσεις. Τι είναι η δημοσιογραφία στη γενικότητά της; Ένα δελτίο ειδήσεων το βράδυ. Ένα δελτίο ειδήσεων το βράδυ κατά 90% ή 100% είναι δηλώσεις. Είναι δελτίο δηλώσεων, δεν είναι δελτίο ειδήσεων», επισημαίνει. Δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία αλλά έντιμη «Δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία, είναι λάθος αυτός ο ορισμός. Ο σωστός ορισμός είναι έντιμη δημοσιογραφία. Δηλαδή αν εγώ έχω μία συγκεκριμένη άποψη στο Κυπριακό, με το θέμα που επιλέγω να ασχοληθώ, με τον τρόπο που το γράφω και το προβάλλω, θέλω να προβάλω την άποψη μου σχετικά με αυτό και που πιστεύω ότι είναι η σωστή. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ ούτε πρέπει να προσπαθήσω να πείσω ότι είμαι ουδέτερος και εντελώς αποστασιοποιημένος», εξηγεί. Θεωρεί πως το σημαντικό είναι να είσαι έντιμος, δηλαδή να παρέχεις σωστές πληροφορίες, να μην κατασκευάζεις πληροφορίες, «να ξέρει ο άλλος την άποψή σου και να προσπαθείς να τον πείσεις εν γνώσει των θέσεων σου».
Ο Πρόεδρος δεν είναι υπόλογος σε κανένα
«Στην Κύπρο υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα θεσμών, το οποίο οφείλεται και στην έκρυθμη πολιτική κατάσταση. Επειδή υπάρχει πρόβλημα θεσμών, δημιουργείται και η διαφθορά. Έχουμε ένα πρωτόγονο Σύνταγμα, που γράφτηκε το 1960, υπό άλλους όρους και προϋποθέσεις. Λόγω του δικοινοτικού κράτους έπρεπε να συμπεριληφθούν τα πάντα και εκ φύσεως είναι ένα Σύνταγμα τέρας. Το ίδιο το Σύνταγμα δεν έχει τρόπους ελέγχου της εξουσίας. Ο Πρόεδρος δεν είναι υπόλογος σε κανένα. Το Σύνταγμα δεν το αλλάζουμε, διότι αν το αλλάξουμε θα ταράξουμε τα θεμέλια των ιδρυτικών συστατικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει αυτό το κενό συν τις επιπλοκές που δημιουργεί το άλυτο του Κυπριακού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας
Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι «είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε σε αυτό τον ‘βράχο’. Δεν υπάρχει άλλο παγκόσμιο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ, ένα μικρό κράτος, δίπλα από ένα όγκο ενός εχθρικού κράτους που μπορεί να του επιβάλλει τους όρους του».
Δεν αξιοποιήσαμε την ένταξή μας στην ΕΕ
«Η επανάσταση, ήταν ότι οριστικοποιήθηκε το 2002 ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ. Ο πληθυσμός της Κύπρου, μια ισορροπία ισχύος απέναντι στην Τουρκία. Αυτό το πλεονέκτημα εμείς έπρεπε να το αξιοποιήσουμε. Το ορθολογικό είναι ότι τώρα που έχουμε αντίβαρο, να διεκδικήσουμε μέσω της διαπραγμάτευσης, την ασφάλεια και την ευημερία μας. Αυτά θέλει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος.
Η λύση του Κυπριακού είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει
«Η ανάλυσή μου στο τελευταίο βιβλίο είναι ότι η Τουρκία κατανόησε ότι τη συμφέρει να λύσει το Κυπριακό, όμως το θέμα είναι η διαχείριση σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Η αντίληψη είναι όμως ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πρέπει να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες. Η λύση του Κυπριακού είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει», επισημαίνει και προσθέτει ότι «αναφορικά με την ασφάλεια, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Αν η κατάσταση αλλάξει και αν αποσυρθούν τα Ηνωμένα Έθνη από την Κύπρο, δε θα υπάρχει η πλέον η αίσθηση ασφάλειας». «Όσοι έχουν χρήματα και τα έβγαλαν έξω θα μπορούν να φύγουν και να περάσουν καλά, όμως ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα», λέει με νόημα.
Τα δύο κράτη ήταν εισήγηση του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
Τέλος, σε ερώτηση μας αν ‘χάσαμε το τρένο’ για την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Δρουσιώτης απάντησε τα εξής: «φοβάμαι πως ναι. Είναι αυτή η υπόθεση με τα δύο κράτη. Η Τουρκία ήθελε πάντα ομοσπονδία.Τα δύο κράτη ήταν εισήγηση του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, ενώ τώρα το υιοθέτησε η Τουρκία. Με τα δύο κράτη, πρώτα χάσαμε την Μόρφου, τώρα χάνουμε το Βαρώσι και ακούγονται και άλλες ανησυχητικές δηλώσεις».
Πηγή: Lemesos TV
Παναγιώτα Καψούλη
13/01/2022