• Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κράτος Μαφία | Είπαν ή έγραψαν

Στρώνονται στο... διάβασμα για το «κράτος μαφία»

 

Σφήνα στη σχεδόν αδιάφορη προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η επιστολή του Μαυρογιάννη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Δευτέρα η συνάντηση με τον Χ. Πογιατζή

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα αποφασίσει σύντομα για το αν θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα για τα όσα καταγράφονται στον Μακάριο Δρουσιώτη και αποτελούν ενδεχομένως πράξεις διαφθοράς. Ο πρόεδρος της Αρχής Χάρης Πογιατζής, μιλώντας στον «Π», ανέφερε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Α. Μαυρογιάννη μετά την επιστολή που απέστειλε, και αν γίνει έρευνα, λογικά θα πρέπει να κληθεί ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος Α. Μαυρογιάννης, μιλώντας επίσης στον «Π», είπε πως έκρινε ότι αποτελούσε χρέος του να ζητήσει αυτεπάγγελτη έρευνα από την Αρχή, γιατί διαπίστωσε μια «ένοχη σιγή ιχθύος». Ο ίδιος ο Μακάριος Δρουσιώτης υποστήριξε ότι ανέμενε πως η Αρχή θα είχε ήδη αποφασίσει να κάνει έρευνα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της. Επίσης, είπε πως είναι δικαίωμα του καθενός και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν νομίζει ότι θίγεται, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

 

Θα δούμε και θα αποφασίσουμε

Ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί θα γίνει συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη για να συζητήσουν το περιεχόμενο της επιστολής του υποψήφιου Προέδρου, η οποία τόνισε πως δεν αποτελεί καταγγελία.

 

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε στον «Π» ότι έχει διαβάσει μόνο το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη και σκοπεύει να το διαβάσει ολόκληρο για να διαμορφώσει προσωπική άποψη.

 

Διευκρίνισε πως η Αρχή μπορεί να δράσει αυτεπάγγελτα όταν έρθει στην αντίληψή της κάτι το οποίο ενδεχομένως να στοιχειοθετεί διαφθορά. Υπήρξαν, παραδέχθηκε, κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα καθώς δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι κανονισμοί λειτουργίας της Αρχής.

 

Σε σχέση με το βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη, είπε πως αυτός που γνωρίζει τα γεγονότα είναι αυτός που τα έγραψε. Συνεπώς, αν γίνει έρευνα, αυτός που θα κληθεί να παραθέσει τα γεγονότα και να καταθέσει τεκμήρια θα είναι εκείνος που διατύπωσε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

 

Ο κ. Πογιατζής κατέστησε σαφές ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν μπορεί να κάνει έρευνα ή διακόπτει κάποια έρευνα, αν γίνεται ποινική διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία ή την Αστυνομία ή η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου. Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνεται παράλληλη έρευνα από την Αρχή και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

Η Αρχή δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για να αναλάβουν καθήκοντα ερευνώντων λειτουργών. Αυτοί που θα επιλέγονται τελικώς, θα έχουν τύχει της έγκρισης της Αρχής, μετά από συνέντευξη στην οποία θα κληθούν. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί που θα διεξάγουν τις έρευνες, θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία της Αρχής. Δηλαδή, δεν θα τους ανατίθεται μία έρευνα και απλώς θα παρουσιάζουν, μόλις την ολοκληρώσουν, το αποτέλεσμά της. Όσο θα διεξάγουν την έρευνα, θα μπορεί να παρεμβαίνει η Αρχή, στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται. Από τη λίστα των 50 ενδιαφερομένων που υπάρχει μέχρι σήμερα, ουδείς είναι πρώην αστυνομικός.

 

Τέλος, ο Χάρης Πογιατζής επιβεβαίωσε και δημοσίευμα του «Π», σύμφωνα με το οποίο η Αρχή θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διορίζει ως ερευνώντες λειτουργούς άτομα από το εξωτερικό που έχουν εμπειρία σε θέματα διαφθοράς.

 

Α. Μαυρογιάννης:  Ήταν χρέος μου

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας επίσης στον «Π», χαρακτήρισε αναγκαία την αποστολή της επιστολής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, γιατί στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη υπάρχουν στοιχεία και αναφορές, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως τεκμηριώνουν τη διάπραξη αδικημάτων, που δεν συνάδουν με την αντίληψη που υπάρχει για τη νομιμότητα. Όπως είπε, «παρά το ότι το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πριν από έναν μήνα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, σαν να έχει επιβληθεί μία ένοχη σιγή ιχθύος». Κατέστησε σαφές πως ο ίδιος δεν είναι ούτε ερευνητής ούτε και έχει στοιχεία στη διάθεσή του και κατά την άποψή του είναι δουλειά της Αρχής κατά της Διαφθοράς, να εξετάσει τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία που παραθέτει ο Μακάριος Δρουσιώτης. Ξεκαθάρισε πως η επιστολή δεν αποτελεί καταγγελία, αλλά αντίδραση για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα.

 

«Δεν θα μπορούσα», τόνισε, «να κάνω λόγο ως πολίτης και ως υποψήφιος Πρόεδρος, να συνεχίσω να μιλάω για την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και για το κράτος Δικαίου και να μην λέω τίποτα για αυτήν την υπόθεση. Ήταν χρέος μου».

 

Διαβάζοντας κάποιος το πρώτο μέρος του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, είπε ο Α. Μαυρογιάννης, έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για την εξέλιξη μιας αστυνομικής και κατασκοπευτικής ταινίας. Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, επειδή κανείς δεν μπορεί να εκφεύγει του ελέγχου, αν κάποιος έχει στοιχεία και για τον ίδιο, μπορεί να τα καταθέσει. «Θέτω» είπε, «τον εαυτό μου στη διάθεση κάθε ελέγχου και λογοδοσίας».

 

Στο ερώτημα αν θα έστελνε την επιστολή σε περίπτωση που δεν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως ακόμα και αν κάποιος υποθέσει πως δεν θα την έστελνε, δεν είναι λόγος να θεωρείται αθέμιτη ή αβάσιμη η ενέργειά του, να στείλει τώρα την επιστολή. Κατά τον ίδιο, είναι ανησυχητικό φαινόμενο το ότι πέραν της κυβερνήσεως, ούτε τα κόμματα αντέδρασαν ιδιαιτέρως σε αυτά που καταγγέλλει ο Μακάριος Δρουσιώτης. «Είναι αυτό που έχουμε πλέον συνηθίσει να ονομάζουμε 'this is Cyprus'», κατέληξε.

 

Ας πάνε στο δικαστήριο

Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης είπε στον «Π» πως δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ή επαφή ή συνεννόηση με τον Α. Μαυρογιάννη πριν αποστείλει την επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και ήταν δική του πρωτοβουλία. Όπως υποστήριξε, υπάρχουν στοιχεία για όλα όσα γράφει στο βιβλίο του και όσα αναφέρει δεν τα έχει γράψει στο κενό.

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πογιατζή, ο Μ. Δρουσιώτης είπε πως αν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Αρχής και διάβαζε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του, «δεν θα έλεγα ότι θα σκεφτώ αν θα κάνω αυτεπάγγελτη έρευνα, αλλά θα είχα αποφασίσει ή θα έλεγα ότι θα εισηγηθώ στα άλλα μέλη της επιτροπής τη διεξαγωγή έρευνας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Αν αυτή η υπόθεση δεν χρήζει διερεύνησης, τότε τι είναι αυτό που χρήζει διερεύνησης από την Αρχή κατά της Διαφθοράς;».

 

Σε σχέση με την πρόθεση του Προέδρου να λάβει νομικά μέτρα, ο Μακάριος Δρουσιώτης είπε πως «ο κάθε πολίτης, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία είναι επιβεβαιωμένα και τεκμηριωμένα». Μέχρι στιγμής, έχει γίνει μία αγωγή από άτομο που φέρεται να θίγεται. Επίσης, ο επικεφαλής της «Γνώρα», δημοσιογράφος Α. Χατζηκυριάκος, απέστειλε επιστολή, μέσω δικηγόρου, στον ίδιο τον Μ. Δρουσιώτη αλλά και στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για αναφορά που τον σχετίζει με την ενοικίαση αεροσκάφους που χρησιμοποιούσε ο Πρόεδρος. Κατά τον κ. Χατζηκυριάκο, η αναφορά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ζητάει απολογία και διόρθωση.

 

Ο Μ. Δρουσιώτης διευκρίνισε πως δεν υπήρξε καμία επαφή ούτε από τη Νομική Υπηρεσία ούτε από την Αστυνομία, για να του ζητήσουν οποιοδήποτε στοιχείο, παρά το ότι κάποιες αναφορές στο βιβλίο περιγράφουν την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

 

«Εδώ», είπε, «δεν διερεύνησαν την καταγγελία που έκανα για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου. Όχι μόνο δεν υπήρξε διερεύνηση, αλλά υπήρξε παρακώλυση, υπήρξε διαγραφή τεκμηρίων και εξαφάνιση στοιχείων, υπήρξε άρνηση διερεύνησης, προσπάθεια συσκότισης κ.λπ.».

 

Κανονισμοί στις 2 Δεκεμβρίου

Οι κανονισμοί για τη λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς έχουν εγκριθεί από την Επ. Νομικών της Βουλής και στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση από την ολομέλεια του σώματος. Αμέσως μετά, θα λειτουργήσει και η ιστοσελίδα της Αρχής, στην οποία θα μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας για τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και να υποβάλλει καταγγελίες.


Μανώλης Καλατζής

Πολίτης

25/11/2022