Πληρωμένη απάντηση
Τον Οκτώβριο του 2004 στην Κύπρο έσκασε μια πολιτική βόμβα: Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος κατήγγειλε δημόσια ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με εκατομμύρια δολάρια άτομα και οργανώσεις που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα για το Κυπριακό. Κατόπιν, δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη μιας έκθεσης, διά της οποίας οι ΗΠΑ «παραδέχονταν ότι δαπάνησαν εκατομμύρια λίρες υπέρ του σχεδίου Ανάν».
Ακολούθησαν ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον, που έφεραν τον τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «παραδέχεται» ότι υπάρχει λίστα με τα ονόματα αυτών που χρηματίστηκαν, αλλά δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα για λόγους εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ. Με βάση αυτά τα «στοιχεία», όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας της Κύπρου και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και άλλους, κατηγόρησαν δημόσια και κατ' εξακολούθηση τους κομματικούς τους αντιπάλους για χρηματισμό, με σκοπό την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.
Την περασμένη Δευτέρα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» των Αθηνών, που οργάνωσε το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο του συναδέλφου Μακάριου Δρουσιώτη. Θέμα του, οι ανωτέρω αποκαλύψεις και οι σχέσεις τους με την αλήθεια. Εκεί, προβλήθηκαν, κατ' αντιπαραβολή, τα πραγματικά γεγονότα με όσα υποστήριξαν τα κανάλια και οι κύπριοι πολιτικοί.
Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η ιστορία αυτή ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη: Η έκθεση των Αμερικανών δεν γράφει αυτά που ισχυρίζονταν όσοι την επικαλέστηκαν, οι Αμερικανοί κάθε άλλο παρά παραδέχτηκαν αυτά που τους αποδόθηκαν, ενώ τα χρήματα της «εξαγοράς» ήταν μέρος της αμερικανικής κρατικής βοήθειας προς την Κύπρο και δαπανήθηκαν κατά κύριο λόγο σε μη πολιτικά προγράμματα, τα οποία εγκρίθηκαν από επιτροπή στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου!
Τα 300 περίπου άτομα που παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έμειναν έκπληκτοι από τη μέθοδο και το μέγεθος της παραπληροφόρησης.
Στην εκδήλωση κατέθεσε τη μαρτυρία του το πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου, το όνομα του οποίου αναμείχθηκε στο σκάνδαλο μαϊμού. «Ημουν συντονιστής εναρμόνισης της Κύπρου με την Ε.Ε. Με επισκέφθηκε ένας κύπριος επιστήμονας, ο οποίος ερευνούσε εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον τρόπο διάθεσης της αμερικανικής βοήθειας. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο μου, που είναι δημόσιο κτίριο. Μου υπέβαλε μερικές γενικές ερωτήσεις και έφυγε. Λοιπόν, παρουσίασαν αυτή την επίσκεψη σαν εκπαίδευση από την αμερικανική πρεσβεία για να προωθήσω, έναντι αμοιβής, το σχέδιο Ανάν!»
Το ντοκιμαντέρ-κριτική στα ΜΜΕ και στην ποιότητα της πληροφόρησης αφορά ένα γεγονός που διαδραματίστηκε στην Κύπρο, αλλά αφορά σαφώς και στην ελληνική πραγματικότητα.
Δημοσιεύματα
- Απάντηση στη δήθεν απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου
- Ο Μ. Ιγνατίου απαντά στον Σταύρο Τομπάζο
- A WORD of sympathy for Ignatiou
- Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
- MAKARIOS@SOAPBOX
- Η "αμερικανική επιχείρηση εξαγοράς" του "ναι" - και τα παραλειπόμενά της...
- Πληρωμένη απάντηση
- Η κατασκευασμένη "πραγματικότητα" της Κύπρου
- "Περιρρέουσα ατμόσφαιρα"
- Λούκι Λουκ
- Δημοσιογραφία του ψεύδους
- Εικονική πραγματικότητα
- Οι δημοσιογράφοι στο εδώλιο
- Tales from the Coffee Shop
- FINAL REPORT - CYPRUS BI-COMMUNAL DEVELOPMENT PROGRAM EVALUATION
Ελευθεροτυπία
12/02/2006