Όταν η πληροφόρηση κατασκευάζει μια εικονική πραγματικότητα
Οι δημοσιογράφοι στο εδώλιο
"Απ` ότι διαβάζω και απ` ότι ακούω αυτοί οι οποίοι γίνονται συμμέτοχοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες (χρηματίζονται), ασφαλώς δεν είναι αποδείξεις χαρτογραφημένες και με χαρτόσημο για να μπορεί να υπάρξει τεκμηρίωση. Πολλά πράγματα συνάγονται με την συμπεριφορά. Άλλα συνάγονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα..". Η δήλωση αυτή στις 14 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο έδωσε στον Μακάριο Δρουσιώτη το έναυσμα να ερευνήσει κατά πόσο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την είδηση στην πραγματική της μορφή. Μέσα από τα 40 λεπτά του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, ο γνωστός δημοσιογράφος έδειξε πώς τα ΜΜΕ παρουσίασαν το ζήτημα των καταγγελιών που έγιναν τον Οκτώβριο του 2004 στην Κύπρο εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων, ότι χρηματίστηκαν από τις ΗΠΑ μέσω του Δικοινοτικού Αναπτυξιακού προγράμματος με σκοπό να πείσουν την κοινή γνώμη να υπερψηφίσει το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού. Οι ζωντανές εικόνες με απίστευτες δηλώσεις των πολιτικών αλλά και των δημοσιογράφων εκείνες τις μέρες έφερε στο προσκήνιο με τον πιο παραστατικό τρόπο το ζήτημα της παραπληροφόρησης και την ανάγκη βελτίωσης των ΜΜΕ.
Τα "τρία" αγκάθια Μέσα από την μελέτη ο Μακάριος Δρουσιώτης ανέδειξε τα τρία βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν με βάση εκείνες τις καταγγελίες. Η αυθαιρεσία των ΜΜΕ και το μέγεθος της εξάρτησης τους από την εκτελεστική εξουσία από την μια, και η απουσία ανεξάρτητων θεσμικών φορέων, που να προστατεύσουν το κοινό από την παραπληροφόρηση, από την άλλη, ανέδειξε το μέγεθος της παραπληροφόρησης και παράλληλα έχει ως στόχο να δώσει αφορμή για διάλογο σχετικά με το επίπεδο της ενημέρωσης στην Κύπρο και την ανάγκη εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών. Την κατασκευή της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ ανέλυσαν από την δική τους σκοπιά τέσσερις γνωστοί δημοσιογράφοι ενώ σχολίασε και ο Διευθυντής του ΙΚΜΕ Αλέκος Τριγγίδης.
Μαρία Χούκλη
Δημοσιογράφος "Παρουσιάστρια Κεντρικού Δελτίου ΝΕΤ"
"Δεν είμαστε μάντεις αλλά δημοσιογράφοι"
"Ο λόγος που θέλησα να πάρω μέρος σε αυτή την εκδήλωση είναι η αγωνία που έχουμε πολλοί άνθρωποι που εργαζόμαστε στα ΜΜΕ κατά πόσο άθελά μας συμμετέχουμε στην κατασκευή μιας πραγματικότητας, η οποία οδηγεί την κοινωνία, τους πολίτες να δρουν με βάση αυτό που πιστεύουν ότι είναι αλήθεια, χωρίς να είναι αλήθεια. Θα πρέπει εμείς οι δημοσιογράφοι να είμαστε πιο προσεκτικοί, να μην γινόμαστε μάντεις και δίαυλοι εικασιών, έλλειψης στοιχείων, αναλύσεων, σχολίων που οδηγούν στο να κατασκευάζεται μια πραγματικότητα και όχι να λέμε την αλήθεια. Δηλαδή αμερόληπτα να φέρνουμε στο προσκήνιο όλες τις απόψεις, όλες τις πτυχές με στοιχεία πάντα να τα διασταυρώνουμε και έτσι ο κόσμος να σχηματίζει άποψη".
Στέλιος Κούλογλου
Δημοσιογράφος "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"
"Η Δημοκρατία κινδυνεύει από την παραπληροφόρηση"
"Είμαι πολύ σοκαρισμένος διότι ανακάλυψα κάτι που και εγώ δεν ήξερα, και εμείς στην Ελλάδα είχαμε ακούσει ότι κάποιοι τα πήραν και τώρα αποδεικνύεται δεν ήταν έτσι. Τα ΜΜΕ στην Κύπρο με εξαίρεση λίγους δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, και η δουλειά τους είναι ανεξάρτητα τι θέση παίρνει κανείς, να ενημερώσει αντικειμενικά τον λαό για τα πραγματικά δεδομένα, ειδάλλως υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της Δημοκρατίας"
Νιλς Καντρίτζκι
Δημοσιογράφος "Λε Μοντ Ντιπλοματίκ"
"Τα ΜΜΕ δεν είναι τιμωροί"
"Ήταν ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ, επειδή δεν ασχολήθηκα με το "σχέδιο Ανάν" παρά μόνο με το γεγονός ότι οι πολίτες που ψήφιζαν "ΝΑΙ" απομονώθηκαν. Αυτό σίγουρα είναι αντιδημοκρατικό καθώς τιμωρήθηκαν κάποιοι άνθρωποι για κάτι που δεν έκαναν ποτέ ενώ παράλληλα τα ΜΜΕ δεν μπορούν να παίζουν τον ρόλο του τιμωρού αλλά στόχος τους είναι να ενημερώνουν. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να δούμε τι δημοσιογραφία θέλουμε και ποιους δημοσιογράφους να μας ενημερώνουν.
Γιώργος Κασκάνης
Δημοσιογράφος "Πολίτης"
"Η πραγματικότητα δεν κατασκευάζεται"
"Νομίζω πως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό που περιέχεται και στον τίτλο, διότι η πραγματικότητα δεν κατασκευάζεται, μπορεί να ερμηνευθεί, μπορεί να αξιολογηθεί, μπορεί να προβληθεί αλλά δεν κατασκευάζεται. Όποιος επιχειρεί να κατασκευάσει και μάλιστα κατά τρόπο παραπλανητικό, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω κάνει έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος της Δημοκρατίας, σε βάρος του τόπου του ίδιου. Ο τόπος πρέπει να προχωράει μπροστά και όχι πίσω".
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/11/2005
Δημοσιεύματα
- Απάντηση στη δήθεν απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου
- Ο Μ. Ιγνατίου απαντά στον Σταύρο Τομπάζο
- A WORD of sympathy for Ignatiou
- Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
- MAKARIOS@SOAPBOX
- Η "αμερικανική επιχείρηση εξαγοράς" του "ναι" - και τα παραλειπόμενά της...
- Πληρωμένη απάντηση
- Η κατασκευασμένη "πραγματικότητα" της Κύπρου
- "Περιρρέουσα ατμόσφαιρα"
- Λούκι Λουκ
- Δημοσιογραφία του ψεύδους
- Εικονική πραγματικότητα
- Οι δημοσιογράφοι στο εδώλιο
- Tales from the Coffee Shop
- FINAL REPORT - CYPRUS BI-COMMUNAL DEVELOPMENT PROGRAM EVALUATION
13/11/2005