ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Επικίνδυνη η σημερινή ομάδα του Κυπριακού»
Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Τάσος Παπαδόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι εξ αντικειμένου ανέφικτα. Αν εκλεγεί πρόεδρος, δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο, αλλά απορρίπτει τη διαδικασία «δεχτείτε το ή απορρίψτε το». Θεωρεί ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού υπό τον κ. Κληρίδη έχει χρεοκοπήσει και τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη «να συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό»...
- Κατά την εκτίμησή σας, υπάρχουν δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό ή πρόκειται για δραματοποίηση των εξελίξεων από τους κυβερνώντες;
«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού επικρατεί πλήρης στασιμότητα. Ομως στο ευρύτερο περιβάλλον υπάρχει κινητικότητα, που προβάλλεται ως "εξελίξεις"».
Το τρίτο σχέδιο
- Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις ότι θα κατατεθεί τρίτο σχέδιο από τον Κόφι Ανάν;
«Δεν έχω επίσημη πληροφόρηση εάν και πότε θα κατατεθεί τρίτο σχέδιο. Ο πρόεδρος Κληρίδης δεν συγκαλεί εθνικό συμβούλιο και δεν ενημερώνει κανέναν, προφανώς για να "χειρίζεται" προεκλογικά και κατά το δοκούν τα περί εξελίξεων. Εχω όμως πληροφορίες ότι την κατάθεση τρίτου σχεδίου την επιζητεί με επιμονή η Τουρκία, επειδή το δεύτερο σχέδιο δεν καλύπτει τις θέσεις της».
- Συνεπώς, περιμένετε το τρίτο σχέδιο να είναι χειρότερο.
«Αυτό το είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης, που είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός. Ομως, για προεκλογικούς λόγους οι εδώ κυβερνώντες δεν θα ανακοινώσουν τι θα περιέχει το τρίτο σχέδιο πριν από τις εκλογές. Κι αυτό για να έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία, με επιλεγμένες εικασίες και διαρροές περί ικανοποίησης των δικών μας θέσεων από τα Η.Ε., να εξασφαλίσει λαϊκό έρεισμα και ψήφους ο Γλ. Κληρίδης».
- Εννοείτε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμειγνύονται με τον τρόπο αυτό στα προεκλογικά μας;
«Τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ανεξάρτητα τη δουλειά τους. Απλώς το επιτελείο του κ. Κληρίδη εκμεταλλεύεται τις "εξελίξεις" αυτές για καθαρά προεκλογικούς λόγους».
- Δεν έχετε ενδείξεις ότι ο διεθνής παράγοντας και η Αθήνα προτιμούν για πρόεδρο τον κ. Κληρίδη;
«Οχι. Δεν έχω κανένα τέτοιο στοιχείο. Οι επίσημες και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις που έχουμε από την Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί».
«Δεν ενημερωνόμαστε»
- Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να είστε ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις έως το τέλος του Φεβρουαρίου; Είστε έτοιμος για συνομιλίες με τον κ. Ανάν όταν αυτός θα επισκεφθεί την Κύπρο;
«Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, αφού, όπως ήδη ανέφερα, ο κ. Κληρίδης αρνείται να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο. Λέγω, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι "εξελίξεις" καθιστά τη σημερινή διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού επικίνδυνη».
- Γιατί βλέπετε τόσο δραματικά τα πράγματα;
«Διότι αν, όντως, δεν υπάρχουν εξελίξεις, τότε σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τα Η.Ε. για προεκλογικούς σκοπούς και σε βάρος των συμφερόντων του τόπου. Από την άλλη, αν υπάρχουν εξελίξεις και μάλιστα δραματικές, με κατάθεση σχεδίου που θα έχει τη μορφή "πάρτε το ή απορρίψτέ το", αυτό δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση του κ. Κληρίδη για να τη χειρίζεται μόνος του. Δεν μπορούν να διατηρούν την πολιτική ηγεσία στο σκοτάδι και να διαχειρίζονται τέτοια θέματα μόνοι».
- Από την άλλη, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μπορεί να γίνει ψύχραιμη πολιτική συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.
«Τότε, ο ξένος παράγοντας θα έπρεπε να δείξει τον ίδιο σεβασμό στη δική μας χώρα, όπως και στην Τουρκία. Ενώ το πρώτο σχέδιο ήταν έτοιμο από τον Οκτώβριο, περίμεναν τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών και μετά να το υποβάλουν. Στην περίπτωση τη δική μας, ενώ βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη η προεκλογική εκστρατεία, προβαίνουν σε περαιτέρω ενέργειες».
- Εάν τη Δευτέρα είστε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί ο κ. Κληρίδης, που συνταγματικά θα είναι πρόεδρος έως το τέλος Φεβρουαρίου, να παραπέμψει το τρίτο σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα;
«Το ζήτημα δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό. Μπορεί να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος στις 16 Φεβρουαρίου και να υπογράψει κάποιος άλλος στις 17;».
«Και 30, και 40 και 50»
- Εάν εκλεγείτε πρόεδρος και ο Ανάν σας παραδώσει το τρίτο σχέδιο, με την παράκληση να απαντήσετε σε μερικές ημέρες, πώς θα χειριστείτε το ζήτημα;
«Είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε οποιοδήποτε σχέδιο, τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο. Τα σχέδια υποβάλλονται για να συζητηθούν και όχι ως τελεσίγραφα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, για μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούν θα αποφασίσει ως επιδιαιτητής ο γενικός γραμματέας. Ομόφωνα το εθνικό συμβούλιο απέρριψε αυτή την πρόνοια. Μπορώ εγώ να τη δεχτώ, όταν η πολιτική ηγεσία, στο σύνολό της, την έχει απορρίψει;».
- Οπότε το: «πάρτε το ή απορρίψτέ το» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
«Ετσι έχει αποφασίσει το εθνικό συμβούλιο, τον Δεκέμβριο».
- Μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα.
«Πού να ξέρω για να σας απαντήσω; Από τότε έως σήμερα δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί και τι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί. Μόνοι τους οι κυβερνώντες συζητούν και μόνοι διαχειρίζονται το πρόβλημα. Είναι γι' αυτό που σας είπα, προηγουμένως, ότι αυτή η ομάδα είναι επικίνδυνη για να συνεχίσει να χειρίζεται το Κυπριακό».
- Συμπερασματικά, τι περιμένετε να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου;
«Η δική μου η θέση είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα, εξ αντικειμένου, δεν μπορούν να τηρηθούν, όχι λόγω δικής μας υπαιτιότητας, αλλά λόγω της άρνησης του Ντενκτάς να διαπραγματευτεί. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, εμείς επιδιώκουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
- Δεν συμφωνείτε με αυτό που λέγεται ότι, αν δεν λυθεί το πρόβλημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα παγιωθεί λόγω των διαδικασιών διεύρυνσης της Ε.Ε.;
«Αυτή είναι μια θεωρία τού κ. Μαρκίδη, με την οποία εγώ διαφωνώ. Αυτές οι φράσεις όπως "τελευταία ευκαιρία", "πάγωμα" και "χάος", δεν συνάδουν με τη σύγχρονη διπλωματική πρακτική επίλυσης διεθνών προβλημάτων. Οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και το αδιέξοδο να αρθεί όταν εκλείψει η τουρκική αδιαλλαξία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, διότι με άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα έχει στο μέλλον πολλά ραντεβού με την Ε.Ε.».
«Βιώσιμη λύση»
- Ποια είναι η γενική πολιτική σας για το Κυπριακό;
«Η πολιτική για το Κυπριακό είναι συμφωνημένη πολιτική των κομμάτων και κινήσεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Αυτή θα ακολουθηθεί πιστά, με συλλογικότητα και συναίνεση. Δηλαδή: συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, για να βρούμε βιώσιμη λύση -όχι για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Αν η λύση δεν μπορεί πια να είναι δίκαιη, πρέπει, τουλάχιστον, να είναι βιώσιμη. για να αντέξει στον χρόνο».
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
14/02/2003