• Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Συνεντεύξεις | Τουρκοκύπιοι

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ:

"Με τον Χριστόφια κάνουμε χημεία"

"Το γνωρίζουμε και οι δύο πως δεν έχουμε άλλο δρόμο"

Από την ημέρα της εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία το Κυπριακό βγήκε από το λήθαργο. Σε τρεις μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε τέσσερα χρόνια. Παρόλα αυτά, τα πράγματα κινούνται όπως τα σαλιγκάρια: δύο βήματα μπροστά, ένα πίσω. Το ίδιο συμβαίνει και με το κλίμα: μια κρύο, μια βράστη.

 

Στις 23 Μαΐου, με μια ανακοίνωση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων υποτίθεται ότι όρισαν το πλαίσιο της λύσης και βρήκαν την κοινή γλώσσα. Ήταν ένα ζήτημα που είχε ταλαιπωρήσει τη διαδικασία τις εβδομάδες που είχαν προηγηθεί. Πριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, άρχισαν πάλι τα μουρμουρητά. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, ο Ταλάτ κατηγόρησε τον Χριστόφια ότι προσπαθεί να αναιρέσει αυτά που συμφώνησε μαζί του.

 

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις και ορισμένοι προδίκασαν και το τέλος της διαδικασίας. Ωστόσο, η διαδικασία θα προχωρήσει, έστω σαν σαλιγκάρι. Συζητήσαμε όλα αυτά τα ζητήματα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος απάντησε με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις μας.

 

Στην έναρξη της συνέντευξης, ο συνομιλητής μας ξεκίνησε να μιλά με πικρία για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά έκλεισε με ένα τόνο αισιοδοξίας και μια υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκτροχιαστεί το τρένο της λύσης. Η συνταγή του για να ξεφύγει η διαδικασία από τους ρυθμούς του σαλιγκαριού και να τρέχει με ταχύτητα λαγού είναι οι απευθείας συνομιλίες τώρα, με κοινή βάση και κοινή γλώσσα την εργασία που έχουν κάνει μέχρι τώρα τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό.

 

 

Κύριε Ταλάτ, πως τα καταφέρατε δύο σύντροφοι και χαλάσατε το καλό κλίμα;

 

- Ο κ. Χριστόφιας δηλώνει συχνά ότι η λύση πρέπει να είναι "κυπριακή". Για να είναι κυπριακή πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες κοινές θέσεις. Στις 23 Μαΐου συμφωνήσαμε σε μια κοινή δήλωση. Όταν το ένα από τα δύο μέρη προσπαθεί να εξασφαλίσει υποστήριξη από τρίτο μέρος με σκοπό την εκτροπή από τις συμφωνημένες θέσεις, αναπόφευκτα, αυτό ζημιώνει τη διαδικασία.

 

Ασφαλώς αναφέρεστε στο μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου - Βρετανίας.

 

- Ναι, αναφέρομαι στο μνημόνιο. Συμφωνήσαμε σ' ένα κοινό ανακοινωθέν και στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι συμφώνησαν με τη Βρετανία για κάτι άλλο. Οι Βρετανοί έδωσαν κάποια δώρα στο Χριστόφια, υποσκάπτοντας τη συμφωνία μας και, κατά συνέπεια, την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον. Εξασφάλισαν τις βάσεις τους κάνοντας τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους να πολεμούν ο ένας τον άλλο για πολλά χρόνια. Τώρα κάνουν το ίδιο...

 

Μα αυτό είναι ένα μνημόνιο με γενικές θέσεις από κείμενα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. για την Κύπρο.

 

- Συγνώμη, αλλά στο μνημόνιο αυτό έχουν περιληφθεί όλες οι λεπτομέρειες εκτός από την αναφορά στο συνεταιρισμό μεταξύ δύο συνιστωσών πολιτειών, που είναι ευαίσθητο ζήτημα για τους Τουρκοκύπριους. Γιατί; Ο κ. Χριστόφιας επέμενε να βρούμε κοινή βάση και κοινή γλώσσα. Συμφωνήσαμε από κοινού σε μια διατύπωση κι από την επόμενη μέρα προσπαθεί να την αναιρέσει. Από τις 23 Μαΐου δεν την επανέλαβε καν αυτή τη δήλωση.

 

Δηλαδή, όλο το ζήτημα είναι που δεν χρησιμοποιεί ο Χριστόφιας τη φρασεολογία της 23ης Μαΐου;

 

- Δεν τη χρησιμοποιεί, δεν την υπερασπίζεται και την υπονομεύει. Γνωρίζουμε ότι μερικές χώρες πρότειναν να περιληφθεί όλο το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όμως άλλα μόνιμα μέλη παρενέβησαν και το σταμάτησαν. Γιατί; Γιατί στο ψήφισμα περιλαμβάνεται η μισή δήλωση που ικανοποιεί τους Ελληνοκύπριους και έμεινε έξω η άλλη μισή που είναι το ισοζύγιο για τους Τουρκοκύπριους; Επίσης, στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην αίσθηση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σαν να μην είναι πραγματική. Υπήρξε μια υποβάθμιση σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές.

 

Δεν το καταλαβαίνετε ότι η άρση της απομόνωσης ήταν πίεση στον Τάσσο Παπαδόπουλο για να συνομιλήσει και τώρα που έφυγε από την εξουσία η προσοχή είναι στραμμένη προς τη λύση, που θα λύσει μια κι έξω όλα τα προβλήματα;

 

- Ακόμη κι αν η επεξήγηση που δίνετε είναι σωστή, δεν έπρεπε να γίνει αυτό το παιχνίδι εν αγνοία μας και κατά τρόπο που υποσκάπτει και βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η εμπιστοσύνη μου μέρα με τη μέρα μειώνεται. Και αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Κύριε Ταλάτ, δεν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια σε λέξεις, φράσεις και έννοιες;

 

- Έχετε δίκαιο. Γι' αυτό πρέπει να σεβόμαστε αυτά που συμφωνούμε.

 

Συμφωνήσατε να μην παίζετε αυτό το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών, όμως συχνά δίνετε την εντύπωση ότι βρίσκετε σε πλήρη ρήξη.

 

- Προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Προσπαθώ να μην ρίχνω ευθύνες στον Χριστόφια, παρόλο που κάποιες φορές λέγω μερικά πράγματα. Κι εκείνος λέγει μερικά πράγματα, όμως εμείς έχουμε λιγότερη κατανόηση από όση δείχνουμε. Προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ φρασεολογία που ενοχλεί και θα συνεχίσω έτσι. Επειδή πιστεύω ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για λύση, για να μην πω η τελευταία ευκαιρία και να μου πουν ότι εκβιάζω.

 

Παρεξήγηση η παρθενογένεση

 

Την τελευταία φορά που σας πήρα συνέντευξη μου είπατε πως, ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν εγκαταλείπετε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια θέση;

 

- Βεβαίως. Όμως, εάν εννοείτε ότι θα ενταχθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ασκήσω τα δικαιώματα μου εκεί, αυτό δεν γίνεται. Όμως, στη διαδικασία της λύσης θα διεκδικήσω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που εξασφάλισαν το 1960 σαν εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Και η παρθενογένεση πού κολλάει σε αυτό;

 

- Εγώ μίλησα για την παρθενογένεση σαν περιεχόμενο. Δεν είπα ότι στη συμφωνία θα γράψουμε στο χαρτί ότι αυτό το νέο κράτος θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση. Το είπα σαν περιεχόμενο, όπως παρουσιάστηκε και στο σχέδιο Ανάν. Με την παρθενογένεση δεν εννοώ ότι θα πρέπει να κάνουμε αίτηση για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γράφουν οι εφημερίδες απ' εκεί και ότι θα περιμένουμε για πολλά χρόνια να γίνουμε μέλη. Αυτά είναι ανοησίες. Δεν τα είπα αυτά που μου αποδίδονται. Η παρθενογένεση απέκτησε περιεχόμενο το οποίο ποτέ δεν εννοούσα. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν το λέω πια. Επειδή διαστράφηκε το νόημα αυτών που ήθελα να πω, δεν την αναφέρω πια.

 

Η επίσκεψη του κ. Πάσκο δεν θα είναι μια ευκαιρία να λύσετε αυτά τα προβλήματα; Γιατί αρνείστε το δείπνο;

 

- Έστειλα ένα μήνυμα στα Η.Ε. ότι δεν θα επιθυμούσα να παραστώ σε δείπνο. Αντί αυτού, προσκαλώ τον κ. Πάσκο να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που τείνουν να υποσκάψουν τη διαδικασία για να ελέγξουμε τη ζημιά. Διότι η ζημιά ήδη έχει γίνει.

 

Αν σας προσκαλέσει και σε κοινή συνάντηση θα το αρνηθείτε;

 

- Δεν είμαι εναντίον. Δεν το αποκλείω να συναντηθούμε οι τρεις μας. Όμως δεν υπάρχει χρησιμότητα για δείπνο με τον κ. Πάσκο.

 

Προτάσεις εμπνευσμένες από το σχέδιο Ανάν

 

Γιατί παιδεύεστε αναζητώντας κοινή βάση μέσα από δηλώσεις και ανακοινώσεις και δεν αξιοποιείτε μια οποιαδήποτε εκδοχή του σχεδίου Ανάν; Για παράδειγμα το Ανάν 3 το δέχτηκαν όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα σαν βάση λύσης, ενώ εσείς είπατε και "ναι" στο δημοψήφισμα. Γιατί δεν αρχίζετε από εκεί;

 

- Μα ρε κουμπάρε (στα ελληνικά) εγώ το πρότεινα! Να συζητήσουμε στη βάση της εργασίας που έχουν κάνει μέχρι τώρα τα Η.Ε. (body of work). Αυτό αναφέρεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, πλην της τελευταίας, διότι δεν αρέσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή είναι η βάση, είναι εκεί η κοινή γλώσσα που ζητεί ο κ. Χριστόφιας. Αυτή η εργασία υιοθετήθηκε από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Και ο κ. Χριστόφιας το τονίζει ότι η λύση πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα.

 

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν, αν θέλουν, να χρησιμοποιήσουν στοιχεία του σχεδίου Ανάν.

 

- Αυτό μου το είπε και ο Τ. Παπαδόπουλος στις 8 Ιουλίου. Όταν επέμενα στη χρησιμοποίηση του σχεδίου Ανάν σαν τη βάση των συνομιλιών, μου είπε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι έχει απορριφθεί. Απάντησα ότι αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο εργασίας και δεν μπορούμε να την πετάξουμε. Μου απάντησε πως εγώ μπορούσα να φέρω το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι κι εκείνος θα έφερνε τις δικές του ιδέες, τις δικές του εισηγήσεις.

 

Αφού το είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το επανέλαβε και δημόσια ο Χριστόφιας, γιατί δεν αξιοποιείτε αυτή την πρόταση; Γιατί δεν βάζετε εσείς στο τραπέζι το σχέδιο σαν σύνολο;

 

- Διότι αν βάλουμε στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν μπορεί να προκαλέσουμε αντίδραση στην άλλη πλευρά. Εγώ μπορώ να το κάνω, αλλά το πρόβλημα είναι του κ. Χριστόφια. Οι δικές μας προτάσεις στις ομάδες εργασίες είναι εμπνευσμένες από το σχέδιο Ανάν.

 

"Είναι Ψέμα"

 

Οι δικές μας πληροφορίες λένε πως στις επιτροπές έρχεστε με προτάσεις για δύο κράτη και με θέσεις πολύ πιο πίσω από το σχέδιο Ανάν.

 

- Ουδέποτε έγινε αυτό. Είναι ψέμα. Οι οδηγίες μου στα μέλη των Επιτροπών είναι να μην χρησιμοποιούν οποιαδήποτε γλώσσα που μπορεί να ενοχλεί τους Ελληνοκύπριους. Εάν το κάνουν επεμβαίνω και το διορθώνω. Έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ουδέποτε ήταν αυτή η πολιτική μας.

 

Πώς θα βγείτε από αυτό τον φαύλο κύκλο των διαφορετικών ερμηνειών;

 

- Πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Έχουμε αρκετό υλικό. Έχουμε πολλές συζητήσεις, πολλές θέσεις, πολλές συμφωνίες, πολλές προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη που αφορούν τις θεσμοθετημένες παραμέτρους του Κυπριακού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από εκεί και να βρούμε μια λύση. Μου είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβω και το εξήγησα πολλές φορές γιατί να μην αξιοποιήσουμε αυτή την εργασία που έγινε μέχρι τώρα.

 

Και οι ομάδες εργασίας;

 

- Οι ομάδες εργασίας έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, για άλλα θέματα μεγαλύτερο και για άλλα, λιγότερο. Πάρτε ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά θέματα. Είναι μια πτυχή που χρειάζεται εμπειρογνώμονες να κάτσουν σ' ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις. Αυτό το κάνουν ο κ. Βασιλείου και ο δικός μας ο εκπρόσωπος. Και εργάζονται πολύ εποικοδομητικά. Το ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Χριστόφιας είμαστε οικονομολόγοι. Εμείς θα δώσουμε την πολιτική καθοδήγηση κι απεκεί και πέρα θα κάτσουν οι ειδικοί για να τα βρούνε. Το άλλο μεγάλο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που χρειάζεται και τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικών αποφάσεων και τεχνοκρατικής εργασίας.

 

Στις τρεις επιτροπές που περιγράψατε υπήρξε πρόοδος. Όμως είναι αλήθεια ότι στα βασικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και το εδαφικό δεν έγινε τίποτα;

 

- Οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και το εδαφικό είναι σημαντικά ζητήματα, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εάν δεν έχουμε συμφωνία στα άλλα. Δεν αξίζει να συζητάμε τις εγγυήσεις και το εδαφικό εάν δεν τα βρούμε στα υπόλοιπα. Αν δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα.

 

Πρόβλημα το περιουσιακό

 

Και στο περιουσιακό ακούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 

- Οι περιουσίες είναι ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, διότι όλοι οι Κύπριοι είναι πολύ παθιασμένοι με την περιουσία τους. Παραδέχομαι ότι θα συναντήσουμε δυσκολίες. Είναι δύσκολο ζήτημα αλλά πρέπει να το αγγίξουμε. Αν υπάρχει καλή θέληση υπάρχουν λύσεις.

 

Πώς θα βγείτε από μέσα, όταν έγινε όλη αυτή η ανάπτυξη, υπάρχουν συμφέροντα, εκδώσατε τίτλους, έγιναν μεταβιβάσεις ξανά και ξανά.

 

- Είναι γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει ένα περιουσιακό καθεστώς που μπορεί να πει κανείς ότι είναι προβληματικό. Όμως, αυτό το καθεστώς είναι νόμος που δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς συνολική λύση και χωρίς τη στήριξη από τον κόσμο μέσω του δημοψηφίσματος. Εάν το 2004 πετυχαίναμε μια λύση, το καθεστώς των περιουσιών θα άλλαζε ολοκληρωτικά και αυτή η αλλαγή θα είχε νομική υπόσταση. Τώρα δεν μπορούμε να πάρουμε κανένα μέτρο. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Θέλουμε πολιτική λύση το συντομότερο. Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο πιο περίπλοκο θα γίνεται το ζήτημα των περιουσιών και σε κάποια στιγμή θα γίνει άλυτο από τη φύση του.

 

Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν εξίσου σοβαρό πρόβλημα αυτό των εποίκων.

 

- Οι μετανάστες, δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα όσο το αντιλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι.

 

Είπατε πρόσφατα ότι θα παραμείνουν όσοι έχουν υπηκοότητα. Πόσοι είναι αυτοί.

 

- Έχουμε κάνει απογραφή και δώσαμε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα. Είναι κάτω από 50.000. Ο Χριστόφιας μίλησε για 50.000, είμαστε κοντά. Πιστέψετέ με το πρόβλημα των μεταναστών δεν έχει τις διαστάσεις που του αποδίδετε. Οι περισσότεροι είναι εργάτες και όχι υπήκοοι.

 

Πρόβλημα η Τουρκία

 

Υπάρχει και ο παράγοντας Τουρκία. Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, πόσο θα επηρεάσουν τις συνομιλίες; Είναι η Τουρκία σε θέση να πάρει αποφάσεις;

 

Πράγματι, έχω κάποιες αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκιά θα μπορέσει να πάρει μέρος σε αυτές τις συνομιλίες. Προσωπικά πιστεύω ότι η δημοκρατία στην Τουρκία θα ξεπεράσει με επιτυχία όλα αυτά τα προβλήματα και δεν θα είναι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι η ευχή μου και η πεποίθησή μου. Όμως, στο χειρότερο σενάριο που θα συμβεί ένα ατύχημα, αυτό θα ζημιώσει τη διαδικασία. Πρέπει να το παραδεχτώ. Όμως, από τη στιγμή που πιστεύω ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της πρέπει να ξεκινήσουμε. Εάν συμβεί το ατύχημα να το δούμε τότε. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

 

Η εκκρεμότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις τρέχουσες εξελίξεις;

 

- Έχω την πλήρη στήριξη της Τουρκίας να διαπραγματευτώ. Εξάλλου, τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν άμεσα δεν αφορούν την Τουρκία. Όταν θα έρθει η ώρα που θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την Τουρκία, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις, η Τουρκία θα είναι σε θέση να συμμετέχει στις συζητήσεις.

 

Μετά από το πισωγύρισμα των τελευταίων ημερών υπήρξε μια απογοήτευση, φοβάστε πρόωρο αδιέξοδο;

 

- Όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες προκαλούν κάποιες εκτροπές. Πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να βάλουμε το τρένο στις ράγες για να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχιστεί η διαδικασία. Αναμένω το ίδιο και από τον κ. Χριστόφια.

 

Συνομιλίες εδω και τώρα

 

Πρακτικά, πώς θα σπρώξετε τα πράγματα πάρα κάτω;

 

- Το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση και οι συνομιλίες. Χωρίς να αρχίσουν συνομιλίες δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Ο κύριος στόχος μου αυτή την μπερδεμένη περίοδο είναι να αρχίσουμε τις συνομιλίες και να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό. Να εργαστούμε γι' αυτό, να επικεντρωθούμε σ' αυτό κι όχι να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

 

Πότε νομίζετε ότι μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες;

 

- Το τέλος Ιουνίου είναι εφικτό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Εξαρτάται και από τον κ. Χριστόφια. Δεν θέλω να αποφασίσω εκ μέρους του, παρόλο που το έχουμε συμφωνήσει στις 21 Μαρτίου, ότι σε τρεις μίνες θα ξεκινούσαμε.

 

Ίσως τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο;

 

- Αυτή δεν είναι η πρότασή μου, αλλά, αν το ζητήσει ο κ. Χριστόφιας, μπορούμε να το συζητήσουμε. Είναι απαραίτητη ανάγκη να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατό. Το κλίμα, όπως το παρατηρήσαμε την τελευταία εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

 

Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε;

 

- Με τον Χριστόφια ναι. Διότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, το γνωρίζουμε και οι δύο ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο. Το άλλο είναι ότι ο Χριστόφιας είναι διαφορετικό άτομο. Κάνουμε χημεία μεταξύ μας. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Όμως, επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση.

 

Ίσως αυτά που σας ενοχλούν από τον κ. Χριστόφια να είναι κινήσεις τακτικής για εσωτερική ισορροπία.

 

- Εάν είναι έτσι, για μένα είναι εντάξει.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

15/06/2008