Τα κυπριακά αγγούρια είναι ...μικρά για την Ευρώπη
ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ από τα αμπελοπούλια, την πάθαμε από τα αγγούρια! Η κυβέρνηση φοβόταν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου λόγω της άρνησης των Κυπρίων να συμμορφωθούν στην κοινοτική οδηγία για την απαγόρευση του κυνηγιού και της κατανάλωσης του προστατευόμενου αποδημητικού πουλιού και βρέθηκε αντιμέτωπη με το μέγα ζήτημα του μεγέθους των κυπριακών αγγουριών! Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια το «Γιουρονιούς», αλλά το μέγα σκάνδαλο προέκυψε από το δημοσίευμα της Βεζιάν ντε Βεζάν στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», υπό τον τίτλο «Αποκαλύπτεται η υπόθεση του κυπριακού αγγουριού», με το οποίο αμφισβήτησε την ποιότητα και την εμφάνιση των αγγουριών μας.
Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ χαρακτήρισε τα κυπριακά αγγούρια μικρά, καχεκτικά, με γελοίο μέγεθος που δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές. Με άλλα λόγια, τα κυπριακά αγγούρια, κατά την κ. Βεζάν, δεν είναι παρά «αγγουράκια». Οντως, οι Κύπριοι λένε τα αγγούρια αγγουράκια, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το λειψό μέγεθός τους, αλλά οφείλεται σε λόγους... ευγένειας, αφού στη γλώσσα του δρόμου η λέξη αγγούρι παραπέμπει συχνά σε σεξουαλικά υπονοούμενα.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ χρησιμοποίησαν τις προάλλες και οι Κύπριοι παραγωγοί και λαχανοπώλες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη φοβερή προσβολή που υπέστη το κυπριακό αγγούρι από τη «Φιγκαρό». Τα κανάλια μετέδωσαν μακρόσυρτα ρεπορτάζ από τους τόπους παραγωγής και τις λαχαναγορές, με τους μανάβηδες να επιδεικνύουν στο φακό υπερμεγέθη αγγούρια, αφήνοντας σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον καθένα που τα αμφισβητεί. Αν και το δημοσίευμα της «Φιγκαρό» ήταν διασκεδαστικό, τα κυπριακά ΜΜΕ το πήραν στα σοβαρά και διείδαν πρόθεση δυσφήμησης της Κύπρου. Αξιοσημείωτη πάντως είναι η διαπίστωση πως κανένας (ακόμη) δεν διασύνδεσε το άρθρο της «Φιγκαρό» με τον τουρκικό δάκτυλο...
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ειλικρινείς τα αγγούρια που κυκλοφορούν σήμερα στην κυπριακή αγορά είναι όντως αγγουράκια. Αλλά γι' αυτό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, φταίνε πρώτα οι Ευρωπαίοι που μας πουλάνε τους σπόρους. Τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι γεωργοί φυλάγανε σπόρους από τη δική τους παραγωγή, η αγορά ήταν γεμάτη με μια μοναδική κυπριακή ποικιλία αγγουριών που παράγονταν στο χωριό Χλώρακα της Πάφου. Τα αγγούρια της Χλώρακας είχαν μήκος μέχρι και μισό μέτρο και πωλούνταν με το κομμάτι. Προτού εμφανιστούν τα θερμοκήπια και τα αγγούρια τρώγονταν μόνο στην εποχή τους είχαν μοναδική γεύση και άρωμα. Ενα αγγούρι, ένα πομιλόρι (κυπριακή ποικιλία ντομάτας) και ένα κομμάτι χαλούμι ήταν το αγαπημένο πρόγευμα του φτωχού.
ΣΗΜΕΡΑ, ΤΑ ΠΟΜΙΛΟΡΙΑ ή πομιλόρκα εξαφανίστηκαν, τα αγγούρια δεν αρέσουν ούτε καν στους Ευρωπαίους και το κυπριακό χαλούμι βιομηχανοποιήθηκε. Κατά τη «Φιγκαρό», που εκτός από το αγγούρι παραλαμβάνει και το χαλούμι, πρόκειται «για ένα είδος τσίχλας που μοιάζει με την ιταλική μοτσαρέλα και έχει γεύση μέντας για να αρέσει στους Αγγλους»...
ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ των Κυπρίων μπήκε τα τελευταία χρόνια και η ελληνική φέτα που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες για την ντόπια αγορά, ενώ εξάγεται και στο εξωτερικό. Οπως γράφει η Βεζιάν ντε Βεζάν -και έχει απόλυτο δίκαιο- η φέτα που παράγεται στην Κύπρο γράφεται με δύο ταυ, δηλαδή «φέττα». Το επιπρόσθετο ταυ στη γραφή της φέτας επικαλούνται οι Κύπριοι παραγωγοί για να απαλλαγούν από την υποχρέωση να αλλάξουν την ονομασία της σε διάστημα πέντε χρόνων, για να συμμορφωθούν με την απόφαση της Ε.Ε, που αναγνωρίζει τη φέτα ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν.
ΠΕΡΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΑΠΟ το διασκεδαστικό δημοσίευμα της «Φιγκαρό» και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Κύπρο, το υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει για εναρμόνιση με την Ε.Ε., προγραμμάτισε εδώ και καιρό σεμινάρια και θα κάτσει τους γεωργούς στα θρανία, για να μάθουν να παράγουν σφριγηλές μπανάνες, καρπούζια χωρίς ρωγμές, φασόλια χωρίς ίνες, σταφύλια με ομοιόμορφες ρώγες, κεραμίδια με καθαρή τομή και προπαντός αγγούρια σε μέγεθος που να... ικανοποιεί τους Ευρωπαίους.
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
30/10/2002