• Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Άρθρα | Πολιτική

Μόνο του το ΑΚΕΛ στις προεδρικές

Η Γραμματεία ζήτησε από τον Χριστόφια να διεκδικήσει

Στο ΑΚΕΛ ο κύβος ερρίφθη. Το κόμμα θα διεκδικήσει μόνο του τις προεδρικές εκλογές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Ο Χριστόφιας, πιθανότατα θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος, όμως ενδέχεται να είναι και ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού, ενώ ορισμένοι δεν θεωρούν εκτός πραγματικότητας την επαναφορά του ονόματος του Κίκη Καζαμία.

 

Μια πρώτη συζήτηση, στην παρουσία και του Χριστόφια, έγινε το περασμένο Σάββατο στη Γραμματεία του ΑΚΕΛ. Ο Χριστόφιας δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος, αλλά ζήτησε από τους συντρόφους του να πάρουν οι ίδιοι θέση. Η πλειοψηφία των μελών της Γραμματείας τον προέτρεψε να διεκδικήσει ξανά την προεδρία, ενώ δεν υπήρξε καμιά αρνητική τοποθέτηση.

Όπως ο «Π» πληροφορείται δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να συμπήξει συνεργασία με το ΔΗΚΟ με υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, λόγω του απολύτως αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη βάση του κόμματος. «Αν επήλθε μια σοβαρή αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ είναι το τέλος των συνεργασιών με το ΔΗΚΟ, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα», δήλωσε στον «Π» στέλεχος του ΑΚΕΛ που γνωρίζει καλά το πως έχουν διαμορφωθεί οι τάσεις μέσα στο κόμμα. «Εάν κάνουμε μια συμμαχία με το ΔΗΚΟ απλώς και μόνο για να κρατηθούμε στην εξουσία, ο κόσμος μας θα αντιδράσει. Ο κόσμος μας δεν μπορεί να ακούσει καν κάτι τέτοιο».

 

Η πιο πάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς συμφωνημένο πρόγραμμα και η παραδοχή πως εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Το κλίμα αποστροφής προς το ΔΗΚΟ αποτυπώθηκε και στη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, την προπερασμένη Παρασκευή.

 

Ξεμύτισε ο Χριστόφιας

 

Μετά την αποκρυστάλλωση των πιο πάνω πολιτικών κριτηρίων, ακολούθησαν οι δημόσιες δηλώσεις των Άντρου Κυπριανού και Δημήτρη Χριστόφια για τις προεδρικές, οι οποίες ερμηνεύτηκαν σαν πρόκριμα της υποψηφιότητας Χριστόφια.

 

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην Πάφο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πρόεδρος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Κόμματος, ενώ την Πέμπτη μιλώντας στην Κατερίνα Ηλιάδη στον Σούπερ Σπορ FM, είπε πως «συζητώντας με τον Δημήτρη Χριστόφια μάς είπε ξεκάθαρα ότι εσείς θα αποφασίσετε τι θα γίνει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση». Ο Κυπριανού είπε ότι «το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του, λαμβάνοντας υπόψη πολύ σοβαρά και την προσωπική επιθυμία και του ίδιου του Δημήτρη Χριστόφια».

 

Στο ίδιο τέμπο μίλησε την Τετάρτη και ο Χριστόφιας, ο οποίος είπε πως «εάν θα είμαι υποψήφιος ή όχι θα εξαρτηθεί (...) και από τη βούληση του κόμματος μου», διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ εγώ τώρα να δεσμεύσω ούτε το κόμμα μου ούτε τον εαυτό μου εκ προοιμίου, ότι σώνει και καλά δεν θα είμαι υποψήφιος». Ο Χριστόφιας, όπως και ο Κυπριανού, παρέπεμψε τις αποφάσεις στις «δημοκρατικές διαδικασίες», αν και όπως είπε ο λόγος ο δικός του θα είναι «σημαντικός, για να μην πω καθοριστικός».

 

Τρεις τάσεις

 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στο περιβάλλον του Χριστόφια υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις:

 

1. Μια ισχυρή τάση, υπέρ της υποψηφιότητας του, προέρχεται από την οικογένεια του που τον θέλει υποψήφιο. Από τα Χριστούγεννα η Έλση Χριστόφια, σε συνέντευξη της στον «Φιλελεύθερο», είπε ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας με την τιμιότητα, την αφοσίωση στο καθήκον που τον διακρίνει, και τις ικανότητες του, θα ήταν ευχής έργον, τα δεδομένα να είναι τέτοια που να του επιτρέψουν να συνεχίσει τον αγώνα στην υπηρεσία του κυπριακού λαού».

 

2. Αντιθέτως, ο στενός κύκλος των συνεργατών του στο Προεδρικό τον αποθαρρύνει από του να διεκδικήσει ξανά. Οι παράγοντες αυτοί βλέπουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα, ότι ο Χριστόφιας δεν θα συγκεντρώσει καν τις ψήφους του ΑΚΕΛ, θα ταπεινωθεί και θα τους πάρει μαζί του στον πάτο. Οι σημερινοί «προεδρικοί» προκρίνουν «υποψηφιότητα νίκης» με έναν άλλο υποψήφιο ο οποίος θα μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο και θα έχει πιθανότητες να κερδίσει τον Αναστασιάδη.

 

3. Σε ότι αφορά το καθ΄αυτό κόμμα, θέλουν να γυρίσουν σελίδα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, με δεδομένο ότι μια νέα συμμαχία με το ΔΗΚΟ είναι με τα σημερινά δεδομένα πολιτικά ανέφικτη. Τόσο ο Άντρος Κυπριανού όσο και ο Κατσουρίδης, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν θα εναντιώνονταν σε μια υποψηφιότητα Χριστόφια. Για τον πρώτο, μετά από μια ήττα, ο Χριστόφιας θα χρεωθεί και την ευθύνη για την κακή εικόνα της διακυβέρνησής του, θα πάει σπίτι του και θα του αφήσει ελεύθερο χώρο στο κόμμα να αναπνεύσει. Για τον Κατσουρίδη μια θορυβώδης ήττα του Χριστόφια θα είναι η πιο πανηγυρική ρεβάνς για τον αποκλεισμό του από την ηγεσία του κόμματος.

 

Ξυπόλητος στ’ αγκάθια;

 

Όσο αδύνατη κι αν είναι η πολιτική κρίση του Χριστόφια, το αισθητήριο της πολιτικής επιβίωσης το έχει. Όσο κι αν δείχνει να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, μπορεί να κάνει μια απλή μαθηματική πράξη και να διαπιστώσει ότι δεν εκλέγεται. Τότε ποια είναι η σκοπιμότητα της υποψηφιότητας; Γιατί να εκτεθεί σε μια τέτοια διαδικασία και να μη χρησιμοποιήσει τη δέσμευση του για μια θητεία και να πάει αθόρυβα στο σπίτι του;

 

Ο Χριστόφιας – όπως και ο κάθε πολιτικός – ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του. (Το είπε και στη συνέντευξη που έδωσε). Πηγή που είναι μέσα στο ΑΚΕΛ και έχει έγκυρη άποψη για την πολιτική συμπεριφορά του Χριστόφια, αναφέρει πως αυτό που για έναν μη ΑΚΕΛικό θεωρείται αντικίνητρο, για τον Χριστόφια είναι κίνητρο. «Την απόρριψη από την υπόλοιπη κοινωνία ο Χριστόφιας μπορεί αν την αντέξει, αλλά την απόρριψη από το ΑΚΕΛ ουδέποτε». Ο Χριστόφιας, αναφέρει η πηγή μας, αν θα θέσει υποψηφιότητα θα το κάνει για να συσπειρώσει μαζί του όλο το κόμμα, για να εγκρίνει το κόμμα τους χειρισμούς του και να υπερασπιστεί το έργο του. «Αν φύγει χωρίς εκλογές η ήττα θα είναι προσωπική. Αν τον αναδείξει υποψήφιο το κόμμα, ξεπλένει τα αμαρτήματά του και η ευθύνη της αποτυχίας γίνεται συλλογική».

 

Σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική ο οποιοσδήποτε υποψήφιος από τον ενδιάμεσο χώρο θα πρέπει, το ελάχιστο, να διαχωρίσει τη θέση του από την πολιτική Χριστόφια και το ΑΚΕΛ θα πρέπει να τον ανεχθεί. Όμως, ο Χριστόφιας δεν μπορεί να ανεχθεί κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει και για άλλο κομματικό υποψήφιο, διότι θα αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του Χριστόφια. Ούτε η επίκλιση της δέσμευσης για μια θητεία θα ήταν ικανοποιητική διέξοδος  για τον Χριστόφια, διότι στη συνείδηση του κάθε πολίτη και δη του κάθε ΑΚΕΛικού ψηφοφόρου θα θεωρείται αποτυχημένος.

 

Έκαψε τον Κίκη;

 

Σε όλα αυτά τα αδιέξοδα κέρδιζε έδαφος η τάση των «προεδρικών» για «υποψηφιότητα νίκης», με τα βλέμματα να ήταν στραμμένα προς τον Κίκη Καζαμία. Σύμφωνα με εξακριβωμένη πληροφορία του «Π», ο Καζαμίας βολιδοσκοπήθηκε για να είναι υποψήφιος και μάλιστα από τον ίδιο τον Χριστόφια! Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν ήταν μια ειλικρινείς πρόθεση ή προσπάθεια ανίχνευσης των προθέσεων του. Το πρόβλημα με τον Χριστόφια, λένε αυτοί που τον ζουν, είναι πως δεν ξέρει κανένας τι έχει στο μυαλό του, είναι «κρυψίνους» και αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο του διότι δεν ξέρουν πως να τον αντιμετωπίσουν.

 

Πάντως, στις ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονταν στη βάση του κόμματος για τις προεδρικές έβγαινε πρώτο το όνομα του Καζαμία, λόγω της θετικής παρέμβασης του στην Οικονομία. Όσο παράλογο κι αν είναι, η οικονομική πολιτική του Καζαμία τύγχανε της ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης, υποκινούμενης από τον ίδιο τον Χριστόφια.

 

Άκρως ενδεικτικό αυτής της «παρανοϊκής» πολιτικής συμπεριφοράς ήταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας που έκανε η ΠΕΟ έξω από τη Βουλή, όταν θα ψηφίζονταν τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση πήρε στη Βουλή, στην οποία συμμετείχε όλο το έμμισθο προσωπικό του ΑΚΕΛ και των οργανώσεων του, περιλαμβανομένων και των παιδιών του Χριστόφια.

Επίσης, όπως ο «Π» έγραψε την περασμένη Κυπριακή, χωρίς να υπάρξει καμιά άμεση ή έμμεση προσπάθεια διάψευσης ή αμφισβήτησης των πληροφοριών, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε την οικονομική πολιτική του Καζαμία και τον καταδίκασε ερήμην, χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη από την ηγεσία και την κυβέρνηση. Επίσης, η Κ.Ε. τέθηκε υπεράνω του Υπουργικού Συμβουλίου και με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χριστόφια καταψήφισε την πρόταση Καζαμία για την ίδρυση Καζίνο στην Κύπρο.

 

Όλες αυτές οι εξελίξεις, μαζί με την άρνηση Χριστόφια να συμμορφωθεί με αυτά που ο ίδιος αποφασίζει στις Βρυξέλλες, οδήγησαν τον Καζαμία σε παραίτηση, επικαλούμενος το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Βασικά, ο Κίκης Καζαμίας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Χριστόφια, ο οποίος αφενός τον έβγαλε από τα πόδια του επειδή ήταν περισσότερο αποδεχτός από τον ίδιο στη βάση του κόμματος και για να είναι ελεύθερος να αναβάλει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα στην Οικονομία και να μη ξεφύγει από τις ιδεολογικές και κομματικές του δεσμεύσεις.

 

Μετά το Πάσχα

 

Αν και ο Χριστόφιας θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος στο ΑΚΕΛ, το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει μετά το Πάσχα, όταν θα διαμορφωθεί η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία αφού εγκριθεί, θα σταλεί στις ομάδες βάσης προς συζήτηση. Η υποψηφιότητα ή μη του Χριστόφια θα εξαρτηθεί από τον ίδιο. Εάν το αποφασίσει, μπορεί να την περάσει και από τα όργανα του κόμματος.

Αν ο Χριστόφιας δεν θελήσει να είναι υποψήφιος για να μην ηττηθεί στις κάλπες, τότε το κόμμα θα υποχρεωθεί να πάει με κομματικό στέλεχος, με πιθανότερο το Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού.

Η επιλογή μιας προσωπικότητας από τον ευρύτερο χώρο είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει χωρίς συμμαχίες, ούτε θα μπορέσει αυτός ο άγνωστος τρίτος να σταθεί σε μια εκστρατεία, χωρίς να αποστασιοποιηθεί από τον Χρστόφια. Ένας τρίτος θα είναι η λύση μόνο αν θα είναι επιλογή νίκης και όχι συντήρησης δυνάμεων.

Σε αυτό το στάδιο του προβληματισμού ξεπετάγεται ξανά το όνομα του Κίκη Καζαμία, ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ και να αντλήσει ψήφους από τον ευρύτερο χώρο. Ωστόσο, πως μπορεί να περάσει για υποψήφιος πρόεδρος από μια Κεντρική Επιτροπή που μόλις προχθές τον καταδίκασε για την οικονομική του πολιτική; Θέσαμε το ερώτημα σε στέλεχος του κομάντος το οποίο μας είπε πως «τίποτα δεν είναι αδύνατο μπροστά στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ να επιβιώσει» και μας παρέπεμψε στο προηγούμενο του Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος απορρίφθηκε σχεδόν ομόφωνα με την βαρύτατη κατηγορία του «πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις» και σε μια εβδομάδα, πάλι σχεδόν ομόφωνα, η ίδια Κεντρική Επιτροπή τον ανακήρυξε υποψήφιο του ΑΚΕΛ.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/03/2012