ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: Συλλογικά αποφασίσαμε να μη διεκδικήσει ο Χριστόφιας
"Ο Μαλάς δεν είναι δόλωμα"
Το ΑΚΕΛ εξέπληξε τους πάντες, ορίζοντας υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές έναν νέο άνθρωπο και νέο πολιτικό. Σχεδόν άγνωστος πριν την ανάληψη του υπουργείου Υγείας, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Σταύρος Μαλάς είναι από την περασμένη Τετάρτη το κεντρικό πρόσωπο των πολιτικών συζητήσεων. Η έκπληξη που επιφύλαξε το ΑΚΕΛ στην κοινή γνώμη μεταφράστηκε από πολλούς σε καχυποψία ότι πρόκειται για ένα "κόλπο" του Χριστόφια για να επανέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος. Άλλοι είπαν ότι είναι μια επιλογή ήττας, ότι το ΑΚΕΛ συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι θα χάσει τις εκλογές και βρήκε κάποιον "να τραβήξει το κουπί" και να αποφορτίσει τους κραδασμούς στο κόμμα.
Οι κρίσεις αυτές μπορεί να αδικούν τον υποψήφιο που είναι νέος, από την επιστημονική κοινότητα και άφθαρτος. Από την άλλη, αντανακλούν στην απαξίωση της κοινωνίας προς τις επιδώσεις της διακυβέρνησης Χριστόφια και την απογοήτευση από το πείραμα του ΑΚΕΛ στην εξουσία.
Θέσαμε αυτά τα ερωτήματα σε μια "παλιά καραβάνα" του κομματικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος κατηγορηματικά δηλώνει ότι ο Μαλάς είναι η ειλικρινής επιλογή της ηγεσίας, ότι η υποψηφιότητά του δεν κρύβει καμιά σκοπιμότητα, ότι το ΑΚΕΛ δεν παραδόθηκε αμαχητί και θα δώσει τη μάχη για να κερδίσει τις εκλογές, ποντάροντας στους απογοητευμένους και αποστασιοποιημένους από την πολιτική.
Με τον Νίκο Κατσουρίδη συζητήσαμε και την απόφαση Χριστόφια να μην διεκδικήσει επανεκλογή, την κατακρήμνιση της δημοτικότητάς του και τη σχέση του με το ΑΚΕΛ. Σαν ορθόδοξος ΑΚΕΛικός, ο Κατσουρίδης υπερασπίζεται πλήρως τον Πρόεδρο και τις επιλογές του. Τον πιστώνει με ειλικρίνεια για τους λόγους που επικαλείται να μη διεκδικήσει, αλλά διευκρινίζει πως η απόφαση για την "αποστρατεία" Χριστόφιας λήφθηκε συλλογικά από το κόμμα.
Σταύρος Μαλάς, τελεσίδικα;
- Τελεσίδικα το ΑΚΕΛ θα έχει υποψήφιο στις 21 Ιουλίου όταν θα αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος. Αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η συζήτηση της εισήγησης της ΚΕ στις κομματικές ομάδες για να υιοθετηθεί η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Όταν θα τελειώσουν οι συζήτησεις και οι κομματικές οργανώσεις τοποθετηθούν με μυστική ψηφοφορία, θα έρθουν τα αποτέλεσμα στην Κ.Ε. που θα τα αξιολογήσει.
Μπορούν οι κομματικές οργανώσεις να ανατρέψουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;
- Οι εισηγήσεις των κομματικών οργανώσεων είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Η Κεντρική Επιτροπή, αφού ακούσει την άποψη των οργανώσεων, θα επαναβεβαιώσει την απόφασή της ή θα την αναθεωρήσει και θα πάει με εισήγηση στο συνέδριο που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.
Υπάρχει πιθανότητα μέσα από αυτή τη διαδικασία να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασής σας;
- Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο ανατροπής εισήγησης των καθοδηγητικών οργάνων μετά τη διαβούλευση με τις κομματικές οργανώσεις.
Σας ρωτώ διότι υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί το κόμμα να τραβήξει πίσω την υποψηφιότητα Μαλά και να επαναφέρει υποψηφιότητα Χριστόφια. Συνέπεσε και η συνέντευξη Χριστόφια στη Μιλιέτ που άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την υποψηφιότητα Μαλά δεν είναι δόλωμα για να υπάρξει κάτι άλλο πάρα κάτω. Η υποψηφιότητα αυτή είναι η ειλικρινής πρόταση της Κ.Ε. ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που έχει κάνει, ότι υπό τα σημερινά δεδομένα πρέπει το κόμμα να κατέλθει με υποψήφιο του ευρύτερου χώρου. Και ο υποψήφιος αυτός είναι ο Σταύρος Μαλάς.
Δεν είναι υποτιμητικό για ένα κόμμα σαν το ΑΚΕΛ να μη διεκδικεί με δικό του υποψήφιο τις εκλογές;
- Κάθε άλλο. Ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή είχε ορίσει τις προτεραιότητές μας. Η πρώτη μας επιλογή ήταν οι συνεργασίες. Δεύτερη επιλογή ήταν ο υποψήφιος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και τελευταία ο κομματικός υποψήφιος. Είμαστε μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεών μας. Θα προτιμούσαμε υποψήφιο μαζί με άλλα κόμματα. Δεν κατέστη δυνατό και δεν είναι της ώρας να πούμε το γιατί δεν έγινε. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Μήπως σηκώσατε λευκή σημαία; Είναι επιλογή σας να περάσετε στην αντιπολίτευση;
- Καθόλου δεν σηκώσαμε λευκή σημαία. Νομίζω ότι είναι ανώριμο να θεωρεί κάποιος ότι είναι δυνατόν ένα κόμμα του μεγέθους και της ιστορίας του ΑΚΕΛ να αποφασίζει συνειδητά ότι θα χάσει τις εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε σε υποψηφιότητα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, από την έγνοια ότι μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μια κομματική υποψηφιότητα θα δεχόταν πιο έντονη πολεμική.
Μήπως η έγνοια σας ήταν να συγκρατηθεί το κόμμα και βρήκατε έναν υποψήφιο για να του φορτώσετε την αποτυχία; Αν με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα δεν πηγαίνατε καλά, αυτό δεν θα είχε αντανάκλάση στο κόμμα;
- Εάν δεν πάμε καλά στις εκλογές, θα υπάρξουν αναταράξεις έτσι κι αλλιώς. Εμείς δεν ξεκινήσαμε με το τι θα συμβεί αν δεν πάμε καλά, αλλά πήραμε αποφάσεις για να πάμε καλά. Κάναμε επιλογή για να κερδίσουμε, όχι για να βρούμε κάποιον να του τα φορτώσουμε. Δεν πάμε για να χάσουμε, πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές.
Πώς θα πάρετε το 50 συν, με το πολιτικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό για σας;
- Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται εντός του έτους επιβεβαιώνουν ότι ο μισός πληθυσμός δηλώνει ότι δεν θα αποφασίσει με βάση τις κομματικές οδηγίες. Δυστυχώς το 30-40% δεν πήγε να ψηφίσει. Υπάρχει τεράστια δεξαμενή για έναν νέο υποψήφιο.
Και ο Λιλλήκας σε αυτό ποντάρει.
- Δεν θέλω να κρίνω άλλες υποψηφιότητες, αλλά από τη στιγμή που τον Ιούλιο θα εγκριθεί η υποψηφιότητα του Μαλά από το συνέδριο, η διαφορά του είναι ότι θα έχει μαζί του ένα μεγάλο κόμμα. Ένας μη κομματικός υποψήφιος που θα έχει τη στήριξη ενός μεγάλους κόμματος έχει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
Πιστεύετε πραγματικά ότι με την υποψηφιότητα Μαλά μπορείτε να κάνετε την ανατροπή;
- Αν δεν το πιστεύαμε δεν θα το αποφασίζαμε. Ο υποψήφιος που θα πείσει αυτούς που απέχουν θα κερδίσει κι εμείς πιστεύουμε ότι ο δικός μας θα πείσει.
Υπάρχει η αίσθηση ότι επιλέξατε μη κομματικό, διότι αν πηγαίναμε στη βάση με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα θα έβγαινε μια ισχυρή τάση που θα ήθελε τον Κατσουρίδη. Προ αυτού του διχασμού πήγατε μ' έναν τρίτο για να σώσετε το κόμμα.
- Ο Μαλάς πέρασε από την Κ.Ε. με 70%. Όποιος κι αν ήταν ο υποψήφιος θα είχε ένα ποσοστό που θα διαφωνούσε. Από την ώρα που αποφασίζει η Κ.Ε. όλοι θα εργαστούν για την προώθηση της υποψηφιότητας Μαλά. Το ίδιο θα συνέβαινε κι αν υποψήφιος ήταν ο γενικός γραμματέας ή ο οποιοσδήποτε άλλος κομματικός.
Αν δεν πάτε καλά στις εκλογές, δεν θα υπάρξει κρίση στο κόμμα;
- Κάποιο ταρακούνημα θα υπάρξει, όχι όμως με τη λογική της διάσπασης όπως φαντάζονται κάποιοι και αυτό δεν αφορά μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά τα κόμματα που μπορεί να αποτύχουν μετά από μια εκλογική διαδικασία. Εκλογές κερδίζονται, εκλογές χάνονται, εξαρτάται βέβαια από τον τρόπο που κερδίζονται ή χάνονται και κυρίως αν οι πολιτικές σου πείσουν τουλάχιστον τον κόσμο που σε ψηφίζει.
Απέτυχε ο Χριστόφιας;
Πάντως ο κόσμος θεωρεί το πέρασμά σας από την εξουσία αποτυχημένο. Ο Χριστόφιας εξελέγη με αποδοχή 80%, με την οικονομία να πετά, με τις συνομιλίες στο Κυπριακό να έχουν όλες τις προοπτικές να πάνε καλά. Πώς τα κατάφερε έτσι;
- Για το Κυπριακό, δεν βοήθησε η τουρκική αδιαλλαξία. Και στην οικονομία που είναι ο κύριος λόγος της αμφισβήτησης του Προέδρου τα πράγματα δεν μπορούν να κριθούν έξω από τις περιβάλλοντες συνθήκες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η κύρια αιτία για τα δεινά, όχι μόνο της κυπριακής αλλά όλων των οικονομιών. Η κυπριακή οικονομία δεν είναι κακή. Βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η αντιπολίτευση θα σας απαντήσει ότι έχουμε 30.000 ανέργους.
- Η αντιπολίτευση λέγει πολλά πράγματα και έπεισε τον κόσμο ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι επικίνδυνο, όταν είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ναι, αλλά σε πέντε χρόνια τείνει να διπλασιαστεί.
- Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Για διάφορους λόγους ήταν και υπερβολικά ψηλά οι προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση και στο Κυπριακό και στα υπόλοιπα θέματα. Ο κόσμος πρέπει να κρίνει και υπό ποιες συνθήκες κυβέρνησε ο Χριστόφιας. Άλλες ήταν οι συνθήκες επί Κληριδη, άλλες επί Παπαδόπουλου. Δεν μπορεί να τρέχει ο ένας με αθλητικά παπούτσια και αθλητική περιβολή και ο άλλος με κοστούμι και σακίδιο στη ράχη και να τους κρίνουνε με τις ίδιες απαιτήσεις.
Αν έχει και την τάση να γεμίζει το σακίδιο βαρίδια;
- Τα βαρίδια πάντα υπήρχαν στην κυπριακή κοινωνία. Το ότι κακώς προσανατολιστήκαμε για δεκαετίες στον τομέα των υπηρεσιών, δεν μας απασχόλησε.
Μα όταν εισπράτταμε από τις υπηρεσίες δεν είχε κανένας παράπονο.
- Ακριβώς, είπατε τη μαγική λέξη, παίρναμε εύκολα χρήματα. Θα μπορούσαμε να έχουμε τις υπηρεσίες χωρίς να καταστρέψουμε τη γεωργία μας. Όπως λειτουργούσαμε ως άτομα λειτουργούσαμε και ως κράτος. Το 70% του χρέους λένε ότι είναι πρόβλημα και είναι. Το 300% των προσωπικών δανείων γιατί δεν απασχολεί κανένα;
Είναι αλήθεια ότι τον κ. Μαλά τον πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σ' εκείνο το Πολιτικό Γραφείο που έγραψαν οι εφημερίδες ότι πήγε απρόσκλητος;
- Όχι, και είναι κρίμα που δημοσιεύονται πληροφορίες από εικόνες και εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα ή γεννιούνται και δημιουργούνται κατά λανθασμένο τρόπο στα μυαλά των ανθρώπων που τις λανσάρουν. Εν πάση περιπτώσει, δεν έκανε καμιά εισήγηση ο Χριστόφιας και είναι καλύτερα να διασταυρώνονται οι πληροφορικές με επίσημες πηγές.
Πάντως είναι πρωτόγνωρο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μη διεκδικεί υποψηφιότητα.
- Σε ό,τι αφορά τη δική του προσωπική περίπτωση, ο Χριστόφιας ήταν σαφής ευθύς εξαρχής, όχι μόνο δημόσια αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία. Έπρεπε να του πιστωθεί η συνέπεια στη θέση που εξέφρασε και προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικούσε ξανά αν δεν υπήρχαν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την άλλη, είναι από κοινού που αποφασίσθηκε στα καθοδηγητικά όργανα ότι μια ευρύτερη υποψηφιότητα προσφέρεται καλύτερα. Ο Πρόεδρος δεν αρνήθηκε ποτέ του ότι είναι ΑΚΕΛικός. Το αντίθετο. Δηλώνει περήφανος ότι είναι ΑΚΕΛικός.
Δηλαδή, θέλετε να πείτε αν η αποδοχή του ήταν 80% και όχι 20%, δεν θα ήθελε να διεκδικήσει ξανά;
- Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό που λέγει για την απόφασή του να μη διεκδικήσει. Οι δημοτικότητες είναι ανάλογες με την πορεία των πραγμάτων. Για να είχαμε δημοτικότητα 80% δεν ήταν αρκετό να πήγαινε καλά η οικονομία, αλλά και το Κυπριακό θα έπρεπε να πάει καλά. Άρα όλα αυτά είναι αλληλένδετα.
Είπατε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Είναι σωστό, είναι λογικό, ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας να είναι υπόλογος στα συλλογικά όργανα ενός κόμματος και όχι απέναντι στον λαό ολόκληρο;
- Όχι, δεν είναι σωστό και αυτό έχει ξεκαθαριστεί στο κόμμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Όχι με λόγια, αλλά με έγγραφο που το έχω συντάξει εγώ με την έγκριση των σωμάτων. Ο Πρόεδρος δεν είναι ένα απλό μέλος του κόμματος που υπόκειται στην κομματική πειθαρχία, αλλά πρώτα και κύρια Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπάρχει έγγραφο που τον εξαιρεί από την κομματική πειθαρχία;
- Δεν τον εξαιρεί, καθορίζει τη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση. Δεν μπορεί η ΚΕ να αποφασίσει κάτι και να το επιβάλει στον Πρόεδρο, ούτε το ανάποδο. Δεν αποφασίζει επειδή είναι Πρόεδρος και το επιβάλλει στο ΑΚΕΛ, ούτε το αντίστροφο.
Είναι σωστό ο Πρόεδρος να είναι και μέλος της ΚΕ κόμματος;
- Από τη στιγμή που παρευρίσκεται, ακούει απόψεις, αν έχει κάτι να πει, μιλά.
Δεν παρευρίσκεται, όπως είπε ο ίδιος, είναι μέλος...
- Ωραία, αλλά δεν δεσμεύεται με τον ίδιο τρόπο που δεσμευόμαστε οι υπόλοιποι από την απόφαση της ΚΕ. Υπήρξαν περιπτώσεις στη Βουλή που η ομάδα του ΑΚΕΛ ψήφισε διαφορετικά από ό,τι πρότεινε η κυβέρνηση.
Εγώ που τον βλέπω στην τηλεόραση έχω την αίσθηση ότι προεδρεύει της ΚΕ.
- Δεν προεδρεύει, έστω κι αν κάθεται στο προεδρείο. Είναι θέμα σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς του. Αν πάει ο Κληρίδης σε συνέδριο του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, δεν θα τον κάτσουν στο προεδρείο;
Ο Κληρίδης όταν έγινε Πρόεδρος είπε ότι θα φύγει από το κόμμα και έφυγε.
- Ναι, αλλά πήγε σε κρίσιμες συνεδρίες του κόμματος. Απλώς σας υποβάλλω τον συμβολισμό. Δεν θα ήταν σωστό για ένα κόμμα ένας άνθρωπος που ήταν για 20 χρόνια ηγέτης να του λες δεν θα κάτσεις στην προεδρία επειδή έγινες Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα ήταν δεοντολογικά ορθότερο από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βγάλει το κομματικό καπέλο.
- Κατά την άποψή μου, από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε με απόφαση στη βάση εγγράφου ότι ο Πρόεδρος δεν υπόκειται στη λογική της κομματικής πειθαρχίας, δεν υπάρχει δεοντολογικό πρόβλημα.
Μακάριος Δρουσιώτης
Πολίτης
25/06/2012