Νίκος Αναστασιάδης
"Μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"
Μέχρι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωνε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην οποία πιέζει η αντιπολίτευση για μέτρα και η κυβέρνηση αντιστέκεται. Πράγματι, η κυπριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στα ζητήματα της οικονομίας καταδεικνύει μιαν υπευθυνότητα που δεν συναντάται πουθενά αλλού. Αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα η κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε. Αντιθέτως, ενεργούσε η ίδια σαν αντιπολίτευση και προβαλλόταν σαν ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των εργαζομένων, οι οποίοι στο τέλος πλήρωσαν και θα πληρώσουν το τίμημα της ολιγωρίας.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει την αντιπολίτευση δεν εκπλήττει που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αντικαθιστά την κυβέρνηση. Το ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης για το μέλλον του ευρώ, δέχτηκε στο Βερολίνο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, καταδεικνύει ότι συνομιλητής της Ευρώπης στην Κύπρο είναι και η αντιπολίτευση.
Με δηλώσεις του στον "Π", ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης τυγχάνει εκτίμησης και αναγνώρισης στην Ευρώπη που είναι πρόθυμη να βοηθήσει "υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνέπεια για δημοσιονομική πειθαρχία και για την υλοποίηση των όποιων μέτρων συμφωνηθούν".
Όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα, η υπογραφή μνημονίου είναι αναπότρεπτη. Το πόσο καλό θα είναι το μνημόνιο, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εξαρτάται και από την ποιότητα της διαπραγματευτικής ομάδας. "Πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα που θα παίρνουν τις αποφάσεις, χρειάζεται τεχνοκρατική υποστήριξη από αξιόλογα στελέχη του κράτους τους οποίους ο Πρόεδρος αποκαλεί 'μανδαρίνους', αλλά και οικονομολόγους κύρους του ιδιωτικού τομέα".
Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει μεγάλα περιθώρια, υπό την έννοια ότι θα τους επιβάλουμε τις προτιμήσεις μας. Όμως, η ΕΕ δεν έρχεται στην Κύπρο σαν "αποικιοκρατία", αλλά για να βοηθήσει. Αν η ομάδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και επιχειρήματα μπορέσει να τους πείσει, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τότε η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει ένα μνημόνιο με ήπιους όρους. "Τα πάντα εξαρτώνται από την αξιοπιστία μας. Δεν είναι τυχαία η προειδοποίηση απόρριψης της αίτησης της Κύπρου εάν η κυβέρνηση δεν απευθυνόταν και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλη την οικονομία και όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια διακρατικού δανεισμού, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο από ποια κράτη ζητείται δάνειο -αν και για ορισμένους είναι και αυτό ένα ζήτημα- αλλά στην εντύπωση ότι αναζητείται δάνειο για να παρακαμφθούν οι συστάσεις της ΕΕ για την οικονομία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εγείρει και το ζήτημα των όρων ενός δανείου, όπως το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής του. "Από την ώρα που μπαίνουμε στον μηχανισμό, ορθότερο είναι να αξιώσουμε όσο περισσότερα μπορούμε, για να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα ανάπτυξης μ' έναν μακροχρόνιο δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο, νοουμένου ότι θα έχουμε πρόγραμμα και θα τηρήσουμε μέχρι και του τελευταίου ιώτα τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουμε".
Από τις επαφές του στην Ευρώπη, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν βλέπει κινδύνους μειώσεων μισθών και απόλυσης υπαλλήλων, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Περισσότερους κινδύνους διαβλέπει στην αύξηση του δημόσιου χρέους από τον συνυπολογισμό του εσωτερικού δανεισμού από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα ταμεία προνοίας, καθώς και των οφειλών του κράτους για απαλλοτριώσεις στο ταμείο Τουρκοκυπριακών περιουσιών, του επιστρεφόμενου ΦΠΑ κ.ά. Ό,τι και να συμβαίνει, καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "από την ώρα που έχουμε προσφύγει, ας το αξιοποιήσουμε σαν ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, αρκεί να έχουμε το θάρρος να πάρουμε και να εφαρμόσουμε τις σωστές αποφάσεις".
Μακάριος Δρουσιώτης
Πολίτης
30/06/2012