• Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Ιστορία | 1960 - 1967

Η πτώση του Comet και το στοιχειωμένο (παρα) κράτος

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας "Ήλιος" δημοσιεύσαμε σε αυτή την εφημερίδα, στις 18 Αυγούστου, την ιστορίας μιας ξεχασμένης αεροπορικής τραγωδίας με αεροπλάνο της BEA που έκανε την πτήση Λονδίνο - Αθήνα - Λάρνακα. Το αεροπλάνο, τύπου Comet, έπεσε στη θάλασσα, ανατολικά από το Καστελόριζο, στις 12 Οκτωβρίου 1967, παρασύροντας στο θάνατο τους 59 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμά του. Ύστερα από τις επιστημονικές έρευνας που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς και συγκεκριμένα από έκρηξη βόμβας.

 

Από την επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ο ισχυρισμός ότι η πτώση προκλήθηκε από τη χούντα με σκοπό τη δολοφονία του Γ. Γρίβα, ο οποίος θα ταξίδευε με το συγκεκριμένο αεροπλάνο, αλλά ακύρωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή. Όπως γράψαμε και στον "Π", στις 18 Αυγούστου, ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί. Με αφορμή τη δημοσίευση της ιστορίας της συντριβής του Comet, πήραμε πολλές επιπρόσθετες πληροφορίες, οι οποίες συνηγορούν στο ότι η έκρηξη της βόμβας δεν είχε καμιά σχέση με τον Γρίβα, ο οποίος ταξίδευε πάντα με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Από ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπειρία, πληροφορηθήκαμε ότι:

* Υπήρχε ένας μηχανισμός αποστολής εκρηκτικών και οπλισμού από την Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι αποστολές γίνονταν μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, είτε με τον διπλωματικό σάκο, είτε με ειδικούς απεσταλμένους, είτε χρησιμοποιώντας τις αεροσυνοδούς των Κυπριακών Αερογραμμών. Τα δέματα έφταναν στο υπουργείο Εξωτερικών, ανοίγονταν και παραδίδονταν στον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος ήταν και ο οργανωτής της όλης επιχείρησης.

* Οι αποστολές των εκρηκτικών γίνονταν με τη συνεργασία της Ασφάλειας του δικτατορικού καθεστώτος, το οποίο φρόντιζε για να διαφεύγουν των ελέγχων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ανάλογες ρυθμίσεις γίνονταν και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

* Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε σταλεί στην Αθήνα ο Αβραάμ Σολωμού, ο οποίος ήταν οδηγός τού τότε υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κυπριανού, για να μεταφέρει εμπιστευτικά ένα δέμα στην Κύπρο. Στο δέμα υπήρχε μια βόμβα υψηλής τεχνολογίας, που πυροδοτείτο με ραδιοκύματα. Όπως απέδειξε η έρευνα, η έκρηξη πυροδοτήθηκε από λάθος, μόλις ο κυβερνήτης του αεροπλάνου Gordon Blackwood προσπάθησε να συντονιστεί με τη Λευκωσία.

 

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ έγιναν από τότε γνωστά στο στενό κύκλο της εξουσίας, που έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια της πτώσης του Comet. Αυτός ο ίδιος στενός κύκλος γνώριζε την ύπαρξη του μηχανισμού του Γιωρκάτζη, για τη μεταφορά εκρηκτικών στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας, 66 οικογένειες κουτσουρεύτηκαν, παιδιά ορφάνεψαν και γονείς έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους με τον καημό των παιδιών τους που χάθηκαν τόσο άδικα. Μεταξύ αυτών και η οικογένεια του Σολωμού, στον οποίο ανατέθηκε η "εμπιστευτική αποστολή" που οδήγησε και τον ίδιο στο θάνατο. Κι όμως, αυτό το κράτος (για την ακρίβεια το παρακράτος) κουκούλωσε την υπόθεση και τα αεροπλάνα συνέχισαν να μεταφέρουν βόμβες και εκρηκτικά, ως να μην είχε συμβεί τίποτα!

 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στις διακηρύξεις της εκτελεστικής εξουσίας ότι "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο". Η δυσπιστία αυτή δεν εκπηγάζει μόνο από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχει τις ρίζες της στη διαχρονική ανοχή και στο διαχρονικό κουκούλωμα εγκλημάτων. Εδώ παραδόθηκε η μισή Κύπρος στην Τουρκία, χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και το μαχαίρι δεν έγδαρε καν την επιδερμίδα και θα φτάσει στο κόκαλο για ένα ατύχημα που πιθανόν να κλείσει κάτω από την επικεφαλίδα "ανθρώπινο λάθος";

 

OΠΩΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ξανά σε αυτή την εφημερίδα, η χώρα μας είναι στοιχειωμένη, διότι ανάμεσά μας πλανώνται οι χιλιάδες αδικαίωτες ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν εντελώς άδικα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μόνο η κάθαρση μπορεί να μας απαλλάξει από αυτή την κατάρα. Το ζήτημα είναι ποιος θα την επιφέρει. Ο γιωρκατζισμός, που παρότι μετέφερε βόμβες με τα πολιτικά αεροπλάνα και προκάλεσε τόσα δεινά στον τόπο τη δεκαετία του '60, επιβίωσε και έγινε σήμερα κομμάτι της εξουσίας; Ή μήπως η Αριστερά, που προσκύνησε και ξέπλυνε το παρακράτος για λίγα ψιχία εξουσίας;


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

09/09/2005